Mesebeli e-ösvény fut keresztül a télen békés Kapolcson

Egy kincskereső molnárlegény fogja virtuálisan a kezünket, ha elhatározzuk magunkat, hogy télnek idején végigmegyünk a Digitális Vándor ingyenes telefonos app Kapolcson keresztülfutó, mesebeli e-ösvényén, amely feleleveníti a Káli-medence gyöngyszemeként emlegetett község rég elfeledett történeteit és legendáit.

A téli időszakban jóval visszafogottabb arcát mutatja a Káli-medence, de magával ragadó bája így sem vész el. Az évnek ezen szakában az Eger-patak mentén fekvő Kapolcs sem telik meg művészetrajongó családosokkal, mint nyáron a Művészetek Völgye idején, ezért a téli hónapok alkalmasak arra, hogy bejárjuk a község békés utcácskáit és tanuljunk történetükről.

A Digitális Vándor kétkilométeres Mese a molnárlegényről, aki varázslatos kincsre lelt nevű e-ösvénye 11 offline és online állomás érintésével vezeti végig a téli túrázót Kapolcs nevezetességein, majd irányítja tovább az erdőbe. Mind az ember alkotta és a természetközeli látnivalók sora beleolvad a molnárlegény történetébe, aki a Kalapos-hídtól indul kincskereső útjára. Ahogy online a mese, a valóságban pedig mi haladunk előre, fény derül többek között arra, honnan kapta a nevét a Kalapos-híd, miért fontosak Kapolcs életében a malmok, és hol álltak a balatoni vulkánok. A kirándulás nem csak fizikai csúcspontja egyértelműen a Király-kő panorámapontja, ahonnan belátni az egész Káli-medencét.

blank

blank

Az e-ösvény gyerekekkel is könnyedén teljesíthető nagyjából másfél-két óra alatt, és míg a molnárlegény meséje, valamint annak gyönyörű, színes illusztrációi inkább őket ragadják majd magukkal, a felnőttek rácsodálkozhatnak Kapolcs kevesek által ismert tájaira és történeteire. Érdemes tehát a téli séta során rá-rápillantani a telefonunk képernyőjére, hogy minden érzékszervünkre ható élménnyel gazdagodjunk.

Állomások

  1. Kalapos-híd
  2. Sörház a Tabánban
  3. Turzó-kút
  4. Takács-erdő
  5. Király-kő tövében a balra fordító útjelző tábla
  6. Király-kő panorámapont
  7. Böhönc a réten
  8. Megújuló természet
  9. Kecske-völgyi kőfejtő
  10. Versudvar, a falu széle
  11. Falumalom

A cikket az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu támogatta.