A slow food és a slow fashion találkozása a The Garden Studio & Café falai közt

Budapest szívében, letisztult enteriőrrel és és utánozhatatlan hangulattal kecsegtet a megújult The Garden Studio & Café, ez az egyedi concept store, ahol kéz a kézben jár a slow food és a slow fashion. A fenntarthatóság jegyében született, magyar designer márkákat felsorakoztató stúdió mára már ellenállhatatlan török mezzékkel, reggeli-, bagel-, kávé- és koktélkínálattal rendelkezik, és nem túlzás azt állítani, hogy Merve Deprem és Tomcsányi Dóri, a hely megálmodói és kivitelezői létrehozták a divat iránt érdeklődő vegetariánusok mekkáját.

A The Garden Studio kezdetei

8 évvel ezelőtt, mikor a Garden megnyitott, az egyetemi éveit töltő Tomcsányi Dóri márkája még a szárnybontogatás időszakában volt, pár darabos kollekciójával nem is akart megtölteni egy teljes üzlethelyiséget: más tervezőkkel összefogva indult el a hazai designerpiac kihívásokkal teli útján. Az elmúlt nyolc évben aztán számos változás történt: a Garden új helyre költözött, Dóri 4 évvel ezelőtt barátságot kötött Mervével, valamint kollekciója is évről évre folyamatosan bővült. Egy valami nem változott csupán, mégpedig a márka koncepciója, hiszen továbbra is kézzel készült, magas minőségű tervezői darabok alkotják kollekcióját.

A Gardenben, indulása óta és jelenleg is, több különböző designer termékeit találjuk, köztük már ismert magyar tervezőkkel és a szárnyaikat próbálgató friss tehetségekkel is találkozhatunk. Innen ered a Garden név is, hiszen a különböző identitású márkák harmonikusan megférnek egymás mellett, ugyanúgy, mint a különböző növények és gyümölcsfák a kertben.

A stúdió újragondolása

Míg a The Garden Studio eredetileg a Tomcsanyi ruhamárka üzlethelyisége, stúdiója és varrodája volt, Dóri egy idő után úgy érezte, hogy az üzlet, ugyan jól működik, mégis szeretne valami egyedülállót. Mervével közösen előálltak egy rendhagyó koncepcióval, aminek hála ma már a designtermékek vásárlása mellett akár egy kávékülönlegességet is elkortyolhatunk és különböző, autentikus török vegetáriánus és vegán reggelikből és mezzékből is válogathatunk.

„Mióta Budapesten élek, az álmaim közt szerepelt egy kávézó és étterem megnyitása. Azt hiszem, ennek a fő oka az, hogy mikor ide költöztem, túl sok időt töltöttem el azzal, hogy megfelelő reggelit találjak a városban. A reggeli számomra nagyon fontos mozzanata a napnak, mivel Törökországban a barátokkal és családdal együtt sok időt töltünk a nap első étkezésével. Ugyanakkor nem könnyű az álmokat egyik napról a másikra megvalósítani, így elkezdtem dolgozni az ötleten addig is, míg a körülmények megfelelőek nem lesznek ahhoz, hogy végre megvalósulhassanak. Tudtam, hogy Dóri mindig is szeretett volna egy kávézót a Garden Stúdióban, ezért arra gondoltunk, miért ne csinálhatnánk együtt? Hiszen az étel, amit készítünk, lassú, változatos és tudatos – pont úgy, mint Dóri ruhái” – fogalmaz Merve, a hely társtulajdonosa és egyben a kávézó és étterem kínálatának felelőse.

Fenntarthatóság és török különlegességek

Dóri és Merve nagy gondot fordított a stúdió enteriőrjének fenntartható kialakítására, a helyiség bútorainak többsége például újrahasznosított. A lelkesedés és a tudatos slow filozófia tapintható a The Garden Studio & Café minden helyiségében, ahogy a termék-, ital- és ételkínálatot is átjárja a török kulináris kultúra, ahol olyan különlegességeket találunk, mint a frissen sült simit, a bagelre hasonlító gyűrű alakú török pékárut, és a yeni rakit, a kultikus török gyümölcspárlatot.

blank

A járvány következtében az étterem kínálata a koktélokkal együtt átköltözött a WOLT-ra, ahol nemcsak az étel- és italkínálatból tudunk választani, hanem Tomcsanyi maszkokból is, melyek csakugyan házhoz érkeznek, továbbá e-mailen rendelhetjük meg Merve házi készítésű mandula- és mogyorókrémeit, melyet a boltban vehetünk át személyesen.

Webshopjukban a legfrissebb és legizgalmasabb hazai designerek és készítők termékeiből válogathatunk: Daige, andyourstories, Franciska Németh, Vengru, Susu Keramika, Valentin Szarvas, VYF, Nomad Objects és a Nordkamp termékei is elérhetőek, ha pedig nehéz a döntés, ajándékkártya vásárlására is van lehetőségünk, amely tökéletes meglepetés azoknak, akik élnek-halnak az igényes, hazai designerdarabokért.

Fotók: Csizik Balázs