Irodalmi kincsvadászat: Olcsó könyvek lelőhelyei

Összegyűjtöttük azokat a helyeket és online platformokat, amelyek segítségével olcsón szerezhettek be többnyire használt, újszerű könyveket, valamint igazi irodalmi csemegékre bukkanhattok, ha kitartóan kutattok.

Olcsó könyvek Facebookon

Több online felületen érdemes szétnéznie az embernek, ha olcsó könyvekre vadászik. Az egyik ilyen, amelyen a legjobb üzleteket lehet kötni, a különféle könyvárusítással foglalkozó Facebook-csoportok. Ezekbe civilek töltik fel már nem olvasott, esetleg helyhiány miatt nélkülözni kényszerült könyveiket, amelyekre általában az eredeti ár feléért vagy – a könyv állapotának fényében – még kevesebbért csaphatunk le. A Facebook-csoportos vásárlás legnagyobb hátránya, hogy csak az adott készletből válogathatunk, esetleg írhatunk egy bejegyzést arról, pontosan mit keresünk, de még így is jó ideig eltarthat, ha egy konkrét könyvet keresünk. Azoknak lehet megfelelő tehát ez a fajta könyvbeszerzési mód, akik inkább csak nézelődnek, és nyitottak az új ingerekre.

Talán a legnagyobb ilyen gyűjtőoldal Facebookon a Könyv Adok Veszek, Cserebere nevű nyilvános csoport, amely több mint 21 ezer tagot számlál. Jóval kisebb, de szintén folyamatosan frissülő csoport az Online antikvárium – olcsó könyvek, amelyhez szintén érdemes csatlakozni.

Offline és online antikváriumok

Nincs jobb érzés, mint egy old school, zsúfolt antikváriumban kincsre lelni a Múzeum körúton egymás után sorakozó régi boltokban, de teljesen érthető, ha valakit nem varázsol el az élmény időhatékonynak jóindulattal sem nevezhető romantikája. A megoldás már évek óta megszületett, amikor elkezdték online webshopokba felvinni az antikváriumokban beszerezhető könyvek teljes kínálatát. A folyamat élenjárója a régikönyvek.hu, amelyen hatalmas könyves repertoárból válogathatunk, de eladhatjuk régi könyveinket online vagy, ha több tételről van szó, akár személyesen is, valamint az online könyvárveréseken igazi kincsekért licitálhatunk.

Egy másik, szintén Múzeum körúti lokációjú, kivételes online kínálattal büszkélkedő antikvárium a Könyvudvar, ahol potomáron bukkanhatunk másodkézből érkező olvasnivalóra, DVD-kre, hangoskönyvekre, naptárakra és játékokra. Emellett 800 ezer kötet közül szemezgethetünk az antikvárium.hu-n, illetve, ha nem is antikváriumi árakon, szintén jelentős kedvezményekkel vásárolhatunk az olcsókönyvek.hu oldalán, ahol aktuálisan népszerű könyveket is találhatunk pár ezer forintos árleszállítással.

Régi könyvek olcsón a legnagyobb könyváruházakban

Több könyváruház honlapján is elérhető Antikvár fül, amelyek közül a Libri és a Líra kínálata kifejezetten böngészésre méltó. Pár ezer forintért foghatunk ki könyvkülönlegességeket, akár pár évvel ezelőtti megjelenéseket is. Sok könyvkiadó szokott szervezni éves könyvvásárokat, amelyek során kisöprik a könyvraktáraikat, hogy helyet csináljanak az újonnan érkezőknek. Ezeken a raktárvásárokon lehet csak igazán jó üzletet kötni, így érdemes résen lenni és figyelni a kiadók Facebook-oldalát.

Az olcsó könyvek legmeglepőbb lelőhelye: eBay

Amennyiben idegen nyelvű klasszikusokra vadászol, és nem rögtön holnap akarod olvasni az új szerzeményedet, mindenképp nézz szét az eBayen! A postázás ugyan hónapokig is eltarthat és annyiba kerülhet, mint maga a könyv, de ennél olcsóbban nem fogsz idegen nyelvű könyveket találni itthon, hacsak véletlen rájuk nem bukkansz egy antikvárium leghátsó zugában.