8 eszköz nélkül végezhető gyakorlat, amellyel jól átmozgathatod a tested otthon

Pancsó Gergely, az Oxygen Wellness Naphegy aerobik szakmai vezetője kalauzolt el minket az otthoni edzések világába.

„A vírushelyzet alatt különösen fontos, hogy beépítsük életünkbe a mindennapos testmozgást, hiszen nagyban hozzájárul testi-lelki egészségünk megőrzéséhez. A rendszeres mozgásnak rengeteg jótékony hatása van, amelyek ezekben a nehéz időkben különösen fontosak. Fejlesztik a szervezet ellenálló képességét, javítják a tüdőkapacitást, a kardiómozgás csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét, de ezen kívül még stresszlevezető hatással is bír, ami egyértelműen javítja a hangulatot.” – mondta Gergely, amikor arról kérdeztük, miért fontos az otthoni edzés.

Gergely szerint fontos, hogy próbáljunk minél többet levegőn lenni, kinti edzéseket is végezni, ameddig az időjárás engedi. Azonban remek otthon is elvégezhető gyakorlatok vannak, amelyek nem igényelnek eszközöket sem. Ezekből hozott nektek Gergely párat, amelyekkel az egész testet átmozgathatjátok.

1. Guggolás lábemeléssel

A guggolás a lábedzés egyik alapgyakorlata. Megdolgoztatjuk vele tulajdonképpen az egész alsótestet, különösen a combfeszítő izmokat, a farizmokat, illetve a lábemelésnél a combtávolító izmok is bekapcsolódnak a munkába. Próbáljuk a hátunkat egyenesen tartani, a térdeket kifelé tolni, a sarkakat a talajra szorítani, és ne engedjük, hogy a lábfejünk vonala elé menjen a térdünk.

Végezz a gyakorlatból 10 ismétlést mindkét lábbal!

2. Kitörés térdhúzással

A kitörésekkel szintén remekül megdolgoztathatjuk a láb- és a farizmokat, a térdhúzással pedig egy instabil helyzetet idézünk elő, ahol már az egyensúlyérzékünket is fejlesztjük, illetve bekapcsolódnak azok az izmok is a mozgásba, amelyek stabil helyzetben nem dolgoznának. Fontos, hogy az elöl lévő lábunk sarka le legyen szorítva a talajra, ezzel elkerüljük, hogy a térdünk megelőzze a lábfejünket.

Végezz a gyakorlatból mindkét lábbal 10 ismétlést!

3. Egylábas medenceemelés

Ennél a gyakorlatnál szuperül megdolgoztatjuk a farizmokat, illetve a combhajlító izmok és a vádli is nagyban kiveszi a részét a munkából. Az egylábas emeléssel előidézünk egy minimális instabilitást, ami nehezíti a gyakorlatot, viszont, ha még ez sem fogna ki rajtunk, emeljük meg a két karunkat a talajról és hajtsuk végre úgy a gyakorlatot.

Ismételd a gyakorlatot 12-szer mindkét lábbal!

blank

blank

4. Ellentétes kar- és lábemelés

Ennél a gyakorlatnál a hátizmok vannak főszerepben, de tulajdonképpen a törzs izmait is alaposan megdolgoztatjuk vele. Instabilitásának köszönhetően nem olyan könnyű gyakorlat, mint amilyennek elsőre tűnik. Fontos, hogy próbáljuk minél lassabban végezni a gyakorlatot, hogy elérjük a megfelelő hatást.

Végezz a gyakorlatból 16 ismétlést, úgy, hogy váltogatod az oldalakat!

blank

blank

blank

5. Fekvőtámaszban térdhúzás

…avagy mountain climber. Ezzel a gyakorlattal, amellett, hogy remekül megdolgoztatjuk a törzs izmait, kiváló zsírégető hatást is elérhetünk, hiszen, ha pörgősen végezzük, a pulzusunk garantáltan meg fog emelkedni. Fontos a precíz végrehajtás, így először mindenképpen lassan próbáljuk végrehajtani a gyakorlatot, és amikor már nem okoz nagy megterhelést, akkor gyorsíthatjuk fel a végrehajtást.

Ismételd a gyakorlatot 30 másodpercen keresztül!

blank

blank

6. Térdhúzás plank helyzetben

Biztosan mindenki hallott már a plankról, amit ebben az esetben alkartámaszban fogunk végrehajtani. Már maga a kiindulóhelyzet sem könnyű, de ha ezt stabilan meg tudjuk tartani, akkor húzhatjuk a térdünket azonos vállhoz. A törzs izmai mellett itt bekapcsolnak a farizmok és a combtávolítók is, amellyel gyakorlatilag egy teljes testet megmozgató gyakorlatot kapunk.

Ismételd a gyakorlatot váltott lábbal 16-szor!

blank

blank

7. Zsugor lebegőfelülés

A hasizmokról sem szabad megfeledkeznünk, bár az előző gyakorlatoknál is kivették a részüket bőven a munkából. Ezzel a gyakorlattal garantáltan megdolgoztatjuk a hasizmokat, a csípőhajlítókat, de még a törzsizmokat is. Ha nehéznek érezzük a gyakorlatot, először ne nyújtsuk ki teljesen a lábat, hajtsuk végre kisebb mozgásterjedelemmel, majd, ha már nem okoz nehézséget, egyre jobban nyújthatjuk a lábunkat.

Végezz a gyakorlatból 12 ismétlést!

blank

blank

8. Hasprés ellentétes kéz-, lábérintéssel

Egy egyszerű hasizomgyakorlat, mellyel az egyenes hasizmok mellett a ferdehasizmokat is remekül megdolgoztathatjuk. Fontos, hogy a láb leengedésénél a gerincünk ágyéki részét szorítsuk le a talajra, ha ez nem menne, akkor csak addig engedjük le a lábunkat, amíg a derék lent marad a talajon.

Végezz mindkét oldalra 10 ismétlést!

blank

blank

Képek: Oxygen Wellness Naphegy