Zelleres november: Céklás zellersaláta szardíniával (recept)

Új cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától, és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek minden hónapban más és más szezonális alapanyag köré épülnek: október a szilva körül forgott, novemberben pedig egy igen sokoldalú, ám méltatlanul elhanyagolt alapanyag lesz reflektorfényben, a zellergumó. Elérkeztünk november utolsó hetéhez, azaz az utolsó, negyedik zelleres receptet olvashatjátok lent, amiből kiderül, hogyan érdemes elkészíteni és mivel jó fogyasztani a céklás zellersalátát.

A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.

Nem mondok újat azzal, hogy a színek brutális hatással vannak ránk, és tudatosan használva ezeket ügyesen tudjuk befolyásolni a saját hangulatunkat. A minket körülvevő tárgyakon, a környezetünkön és a ruhánkon túl bármennyire apróságnak tűnik, az elfogyasztott ételeink színe is stimulálja az agyunkat. Ha elég érzékenyek vagyunk erre, figyeljük meg a következő étkezéseinket: vegyük észre magunkon a különbséget egy fakó, unalmas, egytextúrás étel és egy színes, zamatos, változatos fogás elfogyasztása után. Tél közeledtével, a zöldeken túl a citrusfélék és a cékla a legalapvetőbb színek a zöldségespultban, és szerencsénkre a zellerhez a rózsaszín, karakteres ízű cékla szuper párosítás. Készítsétek el a céklás zellersalátát, és fogyasszátok magában, egy szelet friss kenyérrel vagy akár hétvégén, a főétel köreteként.

Céklás zellersaláta házi kenyérrel és szardíniával

Hozzávalók

  • egy kisebb darab zellergumó
  • 3-4 fej cékla
  • 1 db alma
  • 4 ek. tejföl
  • 4 ek. balzsamecet
  • citrom

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra és csomagoljuk be a céklákat alufóliába. Süssük őket addig, amíg megpuhulnak, de nem esnek szét. A cél az, hogy harapható legyen, és a puha textúrát képviselje az ételben.

Amíg a cékla sül, bőven van időnk felszeletelni az almát és a zellert kockákra. Én szeretek ezekkel játszani, az almát „ahogy esik, úgy puffan” stílusban szeletelem, a zellernek pedig általában 5×5 mm méretű kockaformát adok, aminek a tökéletességét egy asztalos is elismerné.

Borítsuk ezeket egy keverőtálba, és locsoljuk meg egy fél citrom levével. Ha kész a cékla, és szobahőmérsékletűre hűlt, akkor pucoljuk meg, és vágjuk ezt is tetszés szerint apróbbra. Locsoljuk meg egy kevés balzsamecettel, keverjük bele a tejfölt és sózzuk.

A kész salátát célszerű szobahőmérsékleten tálalni. A kedvenc kombinációm a pirított kovászos kenyér céklás zellersalátával és pár szelet jó minőségű konzerves szardíniával. Kedves egészségetekre!