5 varázslatos hely, amelyet már e-bike-on is felfedezhetünk

Egyik kedvenc őszi programunk a biciklis kirándulás Magyarország legszebb tájaira, így nagyon örültünk a hírnek, hogy immáron hazánk mind a 10 nemzeti parkjában szerveznek e-bike túrákat. Sorra vettük 5 kedvenc e-bicikliútvonalunkat, amelyek azon kívül, hogy meseszép vidékeken vezetnek végig, valljuk be, jelentősen megkönnyítik a kerékpározó dolgát. Mi nem bánjuk.

Elektromos rásegítésű kerékpár, pedelec bicikli, e-bike – mind arra a közlekedési eszközre utal, amellyel most a család apraja-nagyja, az unokától a nagyszülőkig, együtt élvezheti a kerékpározás és a természet felfedezésének örömeit. Amellett, hogy a hagyományos bringáknál jóval kevesebb erőfeszítést igényel egy e-bike-kal megtett út, olyan új helyekre juthatunk el, amelyek a távolság vagy a terepviszonyok miatt ezelőtt talán fel sem merültek, mint lehetséges úti cél, sőt, akár autóval és standard kerékpárral nehezen megközelíthető, eldugott kirándulóhelyeket is bebarangolhatunk.

Ha szívesen felfedeznéd a természet kincseit úgy, hogy figyelmedet az intenzív erőfejtés helyett a táj pozitív impulzusaira irányítod, olvass tovább!

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A következő túra időpontja: október 10. szombat

A Duna-Ipoly Nemzeti Park természetközeli e-bike túráján 50 kilométert teszünk meg, Pilismarótról indulunk és ide is érkezünk vissza. Miután elhagytuk a falut, erdei utakon haladunk Dobogó-kő irányába, de mielőtt elérnénk a méltán népszerű kirándulóhelyet, feltekerünk a Pilis legmagasabb pontjára, ahol a Boldog Özséb-kilátó és páratlan panoráma vár minket. Az ezt követő állomás Dobogó-kő, amely egy rövid pihenőként szolgál a csúcs megmászása után, majd rátérünk az erdészeti útra, és a Királykúti úton végighaladva, többek között a Ferenczy-szikla és az Árpádvár érintésével visszaérünk Pilismarótra.

További információ ITT.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A következő túra időpontja: október 10. szombat

Csopakról indul a Balaton-felvidéki Nemzeti Park 48 kilométeres, 6 órásra tervezett e-bike túrája, amely során bejárhatjuk többek között Örvényes, Dörgicse és Balatonfüred környékét. Aszfaltozott kerékpárúton és mellékutakon járva áthaladunk a felvidék hangulatos, apró falvain, amilyen például Balatonudvari, Vászoly és Pécsely, a szakképzett túravezető pedig mesél majd a minket körülvevő természeti és tájképi értékekről, miközben szemünk előtt több ezer éves templomromok elevenednek meg. A kirándulás reggel 10 órakor kezdődik, és az indulás helyszínén, Csopakon ér véget.

További információ ITT.

Őrségi Nemzeti Park

A következő túra időpontja: október 10. szombat

A 47 kilométert felölelő e-bike túrán felfedezhetjük az Őrség természeti jellegzetességeit, valamint megismerkedhetünk a térség népi építészetével és a helyi paraszti élet mindennapjaival. A barangolás az őriszentpéteri Natura 2000 Látogatóközpontban kezdődik, ahol az Őrség élővilágáról és élőhelyéről tudhatunk meg többet, majd továbbmegyünk a következő állomásra, amely az Őrségi Népi Műemlékegyüttes Szalafő-Pityerszeren. Ezután Orfalu következik, ahol körbevezetnek minket a Vadvirág méhes- és gyógyítókertben, illetve mézkóstolón is részt vehetünk. A kirándulás utolsó desztinációja a Hársas-tó, amely után visszatérünk Őriszentpéterre.

További információ ITT.

blank
Fotó: Ridehard.hu/Takács Tamás

Fotók: Ridehard.hu/Takács Tamás

Hortobágyi Nemzeti Park

A következő túra időpontja: október 10. szombat

A körülbelül négy óra alatt teljesíthető, 25 kilométeres kerékpártúra folyamán ellátogathatunk a Hortobágy jellegzetes tájaira, ahol egy szakértő túravezető mesél majd a régió megannyi természeti és kulturális értékéről. Az őszi kirándulás Hortobágy községében veszi kezdetét, ahonnan a Mátai Ménes lótenyésztő központ felé fogunk haladni és megismerkedhetünk a 19. századot idéző épületekkel. Ezután megkerüljük a Hortobágyi-halastavat és távcsövekkel megfigyeljük az ott élő madárvilágot, majd elérjük úti célunkat, a Kondás-tó varázslatos vidékét.

További infó ITT.

Kiskunsági Nemzeti Park

A következő túra időpontja: október 11. vasárnap

Reggel 9-kor, Izsákról indul a Kolon-tó környéki 50 kilométeres kerékpártúra, amely során bebarangoljuk a területre igen jellemző lápokat és homokbuckákat. A tó keleti oldalán húzódó láprétek gazdag élővilágának megismerése után megcsodálhatjuk a Páhi-rétek és a Pecznyik-erdő körül ősszel meseszép látványt nyújtó kikericsmezőket. Eltekerünk még a mezőgazdaságáról ismert Soltszentimre mellett, gyalogosan felfedezzük a fülöpszállási Rekettyés mocsárrétjeit, valamint a Káposztási-turjános égeres láperdejét. Az út végén pedig kitérőt teszünk a Kisizsák mellett húzódó tölgyes erdőfolt felé, ahol megfigyelhetjük a terület élővilágát.

További információ ITT.

blank
Fotó: Ridehard.hu/Takács Tamás

Az e-bike túrákat szervező nemzeti parkok teljes listájáért látogassatok el az aktivmagyarorszag.hu oldalra!