Visszatér a Concerto Budapest a Zeneakadémia színpadára

Nagyszabású koncerttel tér vissza a Zeneakadémia színpadára Keller András vezetésével a Concerto Budapest szeptember 26-án.

Bartók Béla halálának 75. évfordulóján három főmű hangzik fel: két, kihívásokban gazdag versenymű a II. zongoraverseny, a Zene húroshangszerekre, ütőkre és celestára, valamint egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára szerepel a zenekar műsorán.

A II. zongoraversenyt – melynek szólistája a fiatal, elsöprő energiájú zongorista, Berecz Mihály – Frankfurtban mutatták be, kicsit hatott rá Bach, kicsit Sztravinszkij, de egészében összetéveszthetetlenül bartókos. A második, lassú tételben van egy rövid, élénkebb szakasz, amely olyan, mintha egy éjszakai látomás lenne, egy félig ébredés.

A következő zenemű, a Zene húroshangszerekre, ütőkre és celestára címéből is sejteni lehet, a hangszerarzenál izgalmas, a zene pedig csupa rejtély, csupa borzongás.

A kékszakállú herceg vára  egy népballadai ihletettségű, különleges hangzású darab, amelyet az egész világon játszanak, és amelyet újra és újra látni kíván a közönség. A kékszakállú herceg várának francia eredetű történetét Balázs Béla 1910-ben írta meg librettóként, Bartók pedig 1911-ben alkotott hozzá zenét. Rendkívül intenzív, lélektani mélysége vonzza a hallgatót. Az egyórás operában mindössze ketten szerepelnek, a műnek nincs cselekménye, mindössze a Herceg és Judit kapcsolatát tárja elénk, mindkettőjük igazsága érthetővé válik. Az örök érvényű, az egymás nélkül élni nem tudó nő-férfi küzdelméről szóló darab megmutatja, hogy a kapcsolataink mindig feladatok elé állítanak minket. A szöveget a Herceg perspektívája határozza meg, de a zene felettébb empatikus Judit alakjával.

Keller András nagyszerű szólistákat invitál erre a koncertre. A kékszakállú herceg szerepére a világszerte főszerepek sorát éneklő Bretz Gábort, valamint a bécsi Staatsoper társulatának fiatal énekesnőjét, az újabb és újabb sikereket elérő Vörös Szilviát kérte fel.

Bővebb információ a www.concertobudapest.hu oldalon érhető el.