Határtalan Design Kiállítás 2020: 140 művész munkáit mutatják be

A Határtalan Design Kiállítás ezúttal 14 ország több mint 140 dizájnerének, ékszertervezőjének és képzőművészének munkáit mutatja be október 10. és november 15. között a Kiscelli Múzeumban. Története során első alkalommal a kiállítás szűkebb válogatása Pozsonyban és Bécsben is látható lesz.

Fabio Hendry designtermékei

A Határtalan Design elnevezése egyaránt utal a nemzetközi kiállítók egyre szélesedő körére és az egyes művészeti ágak közötti átjárhatóságra. A kiállításon látható alkotások, projektek, tárgyak és a kapcsolódó programok a különféle művészeti ágak – képzőművészet, tárgy- és formatervezés, vizuális művészetek és előadóművészet – termékeny egymásra hatásának jelentőségét hangsúlyozzák. A válogatás nem csupán az alkotókat, de a társadalmi felelősségvállalás, a civil közösségek, az alkotók társadalmi szerepét és a hálózatépítés jelentőségét is kiemeli.

A kiállításon a szűkebben értelmezett dizájntárgyak – egyedi, kis szériás és sorozatban gyártott bútorok, lakáskiegészítők, szőnyegek és lakástextilek – mellett prototípusok, kortárs ékszerek, a műfaji határokat szabadon értelmező projektek és az ezekről készült filmek, a fenntartható fejlődést szolgáló, környezettudatos és a civil közösségek társadalomformáló szerepét hangsúlyozó felvetések, valamint a gasztronómia kulturális és kreatív összefüggéseit bemutató művek egyaránt szerepelnek.

A Határtalan Design Kiállításhoz kapcsolódik a textiltervezők projektje, a TEXHIBITION. A Szigeti Szilvia textiltervező által öt éve életre hívott program a tervezők és a gyártók együttműködését segíti. A legfrissebb eredmények szűkebb válogatása a budapesti, a pozsonyi és a bécsi kiállításon lesz látható, míg a teljes anyag decemberben a FUGA – Budapesti Építészeti Központban kerül bemutatásra.

Harmadik alkalommal kapnak komoly szerepet a kortárs ékszertervezők, akiknek kiválasztásában olyan neves kurátorok vettek részt, mint Cornelie Holzach, a pforzheimi Schmuckmuseum igazgatója, Elisabeth Heine, a pforzheimi Schmuckmuseum meghívott kurátora, Susanne Hammer osztrák ékszerművész, Spengler Katalin művészeti író, gyűjtő, valamint a Határtalan Design szervezői. A szelekció célja, hogy a látogatók minél teljesebb képet alkothassanak a műfaj legprogresszívebb újdonságairól.

A Határtalan Design / Design Without Borders egyfajta tervezői hálózatként, platformként is működik, amely a különböző generációk közötti párbeszéd lehetőségének megteremtésére is törekszik. Ennek részeként a különböző művészeti és dizájniskolák, egyetemek hallgatóinak munkáit is megismerheti a közönség. Ebben az évben a Design Academy Eindhoven 2019. évi Graduate Show-ja alkotóinak, a pozsonyi Academy of Fine Arts and Design öt tanszéke, a varsói Academy of Fine Arts két tanszéke, a pilseni Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia két tanszéke, illetve a MOME Design Intézet hallgatóinak munkái láthatók. Az ékszerművészeti oktatást idén a bécsi KunstModeDesign Herbststrasse – Abendkolleg SchmuckDesign tanszéke növendékeinek munkáin keresztül ismerhetik meg a látogatók.

A kiállítás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, a Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum és az Unikát Összművészeti Stúdió Bt. közös programja, a Budapest Design Week programsorozat része.

A 2020-as CAFe Budapestről bővebben itt írtunk: