CAFe Budapest 2020: Megérkezett a fellépők első listája!

Megérkezett az ősz, és vele az október 9. és 25. között zajló 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál idei fellépőinek névsora: elindult a jegyértékesítés a térség egyik legfontosabb kortárs fesztiváljának eseményeire. Bár a teljes programra szeptember második hetében derül fény, addig is van miből csemegézni: a fesztiválon mutatja be vadonatúj darabját a Recirquel és a Gangaray Dance Company, pop-up koncertekkel lepi meg a világzene rajongóit a Budapest Ritmo, jön a DownTown CAFe, rendhagyó premierre készül az Örkény Színház, de a Katona József Színház és a Ludwig Múzeum is különleges programmal várja a közönséget.

Az újcirkuszt és a táncművészetet a cirque danse különleges műfajában egyesítő koreográfus-rendező Vági Bence és társulata, a Recirquel premierre készül: Solus Amor címmel monumentális légi táncelőadással örvendezteti meg a közönséget a Müpában. A Gangaray Dance Company és Hámor József koreográfus ugyancsak varázslatos élményt ígér a Nemzeti Táncszínházban: az AGORA II az azonos című trilógia második fejezete, amelynek fókuszában kilenc kiváló női táncos áll.

CAFe Budapest 2020: Megérkezett a fellépők listája

Az Akvárium Klub és a CAFe Budapest közös sorozata, a DownTown CAFe újra az improvizáció és kísérletezés iránt elkötelezett formációkat hoz el: ezúttal Gosheven, az Osaka Crack, a The Night Of The Vampire, a METEO Electric Circuit Jazz Orchestra és a jazzbois segít kimozdulni a komfortzónánkból.

A világzene rajongói is örülhetnek, hiszen formabontó pop-up koncertekkel készül a Budapest Ritmo, amely ezúttal a rendhagyó helyszíneket részesíti előnyben. A fesztiválon a műfaj hazai képviselői a város ikonikus vásárcsarnokainál kialakított színpadokon adnak ingyenes koncerteket a Hunyadi tértől a Rákóczi térig, ahol a szerb zene által inspirált daloktól a latin muzsikán át a jazzig számtalan lehetőség közül választhatunk. Itt lesz a Meszecsinka, a Branka Trio, Lakatos Mónika & Rostás Mihály Mazsi, a Várkonyi Csibészek, a Los Orangutanes, Balogh Kálmán & Lukács Miklós, a Dresch & Borbély Quartet, a ¡Nosnach és Sena Dagadu.

A nyitottságáról és sokszínűségéről híres Accord Quartet a Bartók Béla utáni zene legismertebb három magyar komponistája, Ligeti György, Kurtág György és Eötvös Péter vonósnégyesre írt műveiből válogat a Budapest Music Centerben.

CAFe Budapest 2020: Megérkezett a fellépők listája

A CAFe Budapest több, világunk történéseire rezonáló színházi előadással ajándékozza meg a fesztivál látogatóit. Az Örkény Színház történetében először olyan produkcióra készül, amelynek főszereplői nem színészek, hanem olyan elhivatott szakemberek – többek közt szociális munkások, idősgondozók, ápolók, nővérek –, akik nélkül pillanatok alatt leállna az ország. A Kiváló dolgozók című előadás lokális és globális problémákra, a segítségnyújtás értékére és kollektív emberképünkre kérdez rá. A Katona József Színház szintén mélyen elgondolkodtató bemutatóval várja a nézőket: a fiatal angol drámaíró, Nick Payne Hát, ha van is, én még nem találtam meg című darabja egy átlagos családról mesél, ahol a szülők világmegváltó terveket dédelgetnek, miközben a társai által bántalmazott lányuk problémáival egyáltalán nem tudnak mit kezdeni. Máté Gábor rendezésében Kocsis Gergelyt, Fullajtár Andreát, Mayer Szonját és Mészáros Bélát láthatjuk.

Természetesen a képzőművészet sem maradhat ki a sokrétű kínálatból: a Ludwig Múzeum Barabási Lab: Rejtett mintázatok – A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítása nagyrészt a Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató tevékenységéhez köthető kutatások elmúlt 25 éve köré szerveződik, nyomon követve a hálózati vizualizáció alakulását és fejlődését. Barabási kutatásai a természetet, a társadalmat, a nyelvet és a kultúrát összekapcsoló láthatatlan összefüggések és ismétlődő mintázatok felderítésével egészen újszerű megvilágításba helyezik a világot, amely körülvesz bennünket.

A 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál folyamatosan bővülő programjáról és eseményeiről a www.cafebudapestfest.hu oldalon találhatók további információk.