Kortárs alkotók a Stúdió K új évadában: Závada Péter drámáját is színpadra állítják

Válságos korok bizonytalanságaira és a velük való megküzdés stratégiáira reflektálnak a Stúdió K Színház következő bemutatói, a Kosztolányi Dezső – Garai Judit: NERO, a Günter Grass – Gyarmati Kata: Kutyaévek és Závada Péter új, A széplélek címmel készülő drámája. A frissen színpadra írt szövegek előadássá formálására fiatal, kortárs alkotókat kért fel Gyarmati Kata igazgató, köztük Hegymegi Máté, Mirko Radonjić és Geréb Zsófia rendezőkkel.

NERO

Bemutató: 2020. október 16.

A tavasszal a járvány miatt elmaradt, Zalán Tibor író és Fodor Tamás rendező együttműködésével készült, 100+1 holdaspagony című bábjáték szeptember 12-i bemutatója után megkezdődik a NERO próbafolyamata a Stúdió K Színházban. A Kosztolányi Dezső regényéből adaptált előadás középpontjában a 17 évesen az ókori világbirodalom élére került uralkodó áll, akinek valójában csak két ambíciója volt az életben: hogy elismert költő és kiváló kocsiversenyző váljon belőle. Az előadás azt kutatja, hogyan igyekeznek érvényesülni a Nero közelébe került potentátok azáltal, hogy táplálják, vagy éppen óvatosan szabotálják az uralkodásra teljesen alkalmatlan császár ambícióit. A címszerepet ifj. Vidnyánszky Attila alakítja, a színpadi átiratot Garai Judit dramaturg készítette, a rendezői székben Hegymegi Máté.

Kutyaévek

Bemutató: 2020. december 20.

Günter Grass Kutyaévek című regényének cselekménye Gdanskban, a német-lengyel határon elhelyezkedő, a második világháborúig független városállamban játszódik, és az egyre elmérgesedő német-zsidó viszonyokat vizsgálja egy gyerekkori barátság felbomlásának tükrében. A regény tele van abszurd humorral, valamint expresszív és fantasztikus elemekkel, megidézve Bruegel és Bosch festményeit, melyekben a múlt mítoszai találkoznak a jelen démonjaival. A színpadra állítást a képzőművészként is aktív montenegrói rendező, Mirko Radonjić vállalta, a színpadi adaptációt Gyarmati Kata készíti.

A széplélek

Bemutató: 2021. február 26.

A széplélek című előadás Závada Péter új drámájának ősbemutatója lesz. Főszereplője II. Lajos, 19. századi bajor uralkodó, aki az ország háborús kudarcait követően kivonult a politikából. Az építészet- és művészetrajongó király ezután saját fantáziavilágot alkotott maga köré XIV. Lajos, a Napkirály udvarát másolva – elképesztő mennyiségű pénzből. Vajon megérthető-e, sőt ismerős-e II. Lajos döntése, hogy ahelyett, hogy vállalta volna az egyre kilátástalanabbnak tűnő napi politikai küzdelmeket, végérvényesen elmerült a tündérmesék és a múlt romantikájában? A rendező Geréb Zsófia, aki 2015-ben végzett Bodó Viktor és Székely Gábor osztályában.

A Stúdió K Színház további előadásairól IDE kattintva olvashattok.