2019 legjobb magyar sajtófotóiból nyílik kiállítás a Capa Központban

A 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás 2020. szeptember 9. és november 15. között tekinthető meg a Capa Központban. A tárlat az első napon ingyenesen látogatható.

Magyar Sajtófotó Kiállítás 2020
A Művészet kategória nyertes képe. Mohai Balázs: Pár akkord és indul a pogó

A sajtófotó-kiállítás közel négy évtizede a legjobb alkalom a közös emlékezésre. A fotóriporterek munkáin keresztül újra láthatjuk, felidézhetjük az előző esztendő legfontosabb politikai eseményeit, szomorú és vidám történéseit, valamint az egyre nagyobb hangsúllyal jelentkező globális és helyi környezeti változásokat. Felidézhetjük a kiemelkedő sportversenyeket, eredményeket, visszaemlékezhetünk a legemlékezetesebb kulturális rendezvényekre, és újra szembesülünk a sokszor elszomorító, megoldatlan társadalmi problémákkal, vagy éppen örülhetünk annak, ha a képek a helyzet javulásáról számolnak be.

A Capa Központban, a sajtófotó-kiállításon látható nagydíjas képsorozatok, Hajdú D. András és Kovács Bea munkái, vagy Ajpek Orsolya képriportja a Hableány tragédiájáról, Mohai Balázs és Urbán Ádám koncert- illetve cirkuszfotói – amelyek mostanában el sem készülhetnének –, nem csak a sokszor szomorú, néha vidám és időnként felemelő eseményekre, történésekre emlékeztetnek, hanem arra is, hogy milyen volt az élet a koronavírus-járvány előtt.

Magyar Sajtófotó Kiállítás 2020
A MÚOSZ nagydíját Hajdú. D. András nyerte el A fal, amit mi kerítésnek hívunk című, a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriába beadott sorozatával.
Kutsera-Juhász Bettina Budapesten a Margit híd pesti hídfőjénél kialakított emlékhely mellett 2019. július 17-én. // Az Emberábrázolás-portré harmadik helyezettje Balogh Zoltán lett A Hableány mentői című képével.
Magyar Sajtófotó Kiállítás 2020
A 2020-ban alapított Fenntarthatósági díjat Ladjánszki Máté kapta Városi természet című képsorozatáért.
Magyar Sajtófotó Kiállítás 2020
A Mindennapi élet kategória győztese Sánta István Csaba Slow című képe.
Magyar Sajtófotó Kiállítás 2020
A Művészet kategória második helyezettje Csudai Sándor Kavicsok c. képe lett.

A 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás szervezői minden igyekezetükkel azon vannak, hogy – a körülményekhez alkalmazkodva – a megszokott színvonalon mutassák be a tavalyi esztendő legjobb, legérdekesebb sajtófotóit.  A tárlat, Szigeti Tamás rendezésében, szeptember 9-én ingyen, majd november 15-ig, belépődíj fizetése mellett lesz látogatható.

A kiállítást a következő hónapokban máshol is bemutatják, először Gödöllőn lesz látható szeptember 12-től.