Virágot Algernonnak premierrel kezdi az évadot a veszprémi Pannon Várszínház

Szeptember 26-án merész bemutatóval indul a Pannon Várszínház 20. jubileumi évada: Daniel Keyes világhírű művét, a Virágot Algernonnak c. regényt állítják színpadra.

Charlie Gordon élete az általános értelemben vett emberi lény szenvedéstörténete. Felnagyított változata annak, amelyen minden e világra született ember áthalad élete során. A születéstől a halálig tartó folyamatot követhetjük végig, a kezdeti állapottól az érzelmi, értelmi és fizikai csúcsteljesítmény időszakán át az elkerülhetetlen hanyatlásig. Charlie nemcsak méltósággal, hanem öniróniájából fakadó humorral éli meg saját lénye változását, amelyet végig kísér társa, Algernon.

A Pannon Várszínház előadása az emberi életek, viselkedésformák, érzelmi attitűdök és tapasztalatok sokféle szegmensét érinti, felvetve származási és egzisztenciális kérdéseket. Az előadás nem titkolt célja, hogy az ismert történetnek olyan feldolgozását nyújtsa, amely amellett, hogy elgondolkodtató és szórakoztató, mégis megrázó szembesítést kínál fel önmagunkkal, sőt saját életértelmezésünkkel.

A mű színpadra állítása során az alapmű több szempontja is felerősödött. Van-e jogunk beleszólni a teremtés, a természet rendjébe, van-e felhatalmazásunk az emberi személyiség megváltoztatására, tudja-e követni a felgyorsult szellemi fejlődést érzelmi életünk, képesek vagyunk-e igazi emberi értékekkel kitölteni a tudatunkban táguló világegyetemet. A kérdésekre metaforák, képek, zenei effektusok, a tárgyak zenéje, és mindenekelőtt a felfokozott színészi jelenlét segítségével kívánunk válaszlehetőségeket nyújtani. A végső konklúziót azonban a néző vonja le.” – írja a darabról Vándorfi László rendező.

A főszerepet Szelle Dávid játssza, aki így nyilatkozott az előadás kapcsán: „Mivel színházunk 10 évvel ezelőtt bemutatta már a Virágot Algernonnak c. darabot, Koscsisák Andrással a főszerepben, óhatatlanul volt bennem egy félelem a próbafolyamat elején, hogy még véletlenül se ‘másoljam’ vagy hasonlítsak az általa hozott karakterre. (Erős benyomást gyakorolt rám annak idején.) Szerencsére hamar világossá vált, hogy nem kell félnem, tudom én a ‘saját képemre’ formálni Charlie-t. Leginkább a gyermeki énemet kerestem elő magamban, hiszen Charlie egy felnőtt férfi testében élő kisgyerek. Szeretettel teli, szeretetre méltó, őszinte gyermek. Próbálom leginkább ezt a vonalat erősíteni a sérült Charlie megformálásakor. Furcsán hangzik, de hihetetlen mennyire megtelik testem-lelkem szeretettel, minden előadás végén azt érzem, hogy legszívesebben magamhoz ölelném az egész világot. Hálás vagyok, hogy megismerhettem Charlie Gordont, azt hiszem nagyon jóban lettünk.

Az előadásra jegyek online is válthatók ITT.