Filmek minden mennyiségben: Jön a CineFest Special

Bár a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a világjárvány miatt csak 2021. szeptember 10-18. között kerül megrendezésre, Miskolc így sem marad filmes esemény nélkül!

Habár a CineFest hagyományos formájában elmarad, vagyis filmes verseny és nemzetközi zsűri idén nem lesz, az Európa-hírű fesztivál szervezői egy különleges, egyhetes rendezvénysorozattal szeretnének kedveskedni a miskolci filmrajongónak: a szeptember 11. és 19. között megrendezésre kerülő CineFest Special keretén belül többek között felidézik az elmúlt évek díjnyertes nagyjátékfilmjeit (például a fesztivál 2019-es fődíjasát, a Monost, vagy a 2018-as A bűnöst), levetítik a fesztivál tizenhét évének legjobb kisjátékfilmjeit, folytatják a ReelRock filmeket bemutató szabadtéri filmvetítéseket, újra a nagyvászonra viszik a filmtörténet válogatott klasszikusait, városimázsfilmes pályázatot hirdettek Otthonunk Miskolc néven, valamint szakmai programok sorával készülnek.

Mindezek mellett egy vadonatúj amerikai alkotás is bemutatásra kerül: Az új Bauhaus – Moholy-Nagy élete és öröksége címet viselő egész estés dokumentumfilm a 125 évvel ezelőtt született világhírű művész, iskolaalapító és tanár életútjáról és örökségéről szól, górcső alá véve azt az újító szellemű, a modern technikai lehetőségeket és a művészi sokszínűséget integráló szemléletet, amely máig inspirálja az alkotókat. A filmben megszólal többek között a művész lánya és két unokája, továbbá olyan szakértők és világhírű művészek, mint a Kanadában élő Moholy-Nagy-kutató Botár Olivér, vagy Ólafur Elíasson izlandi származású dán képzőművész.

De Moholy-Nagyot ünnepli a róla elnevezett budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem két vendégfilmje is: a Moholy-Nagy 125 egy szűk húsz perces riportfilm, melyben olyan személyiségek vallanak a világhírű magyar művész iránt érzett tiszteletükről, mint a Sziget-alapító Gerendai Károly vagy a Bauhaus-archívumot vezető Annemarie Jaeggi. A másik mű a Moholymotion címet viseli, és egy 125 másodperc hosszú animációs filmet takar, amely egy színes, dinamikus alkotásban foglalja össze a modernizmus úttörőjének életét.

A hiánypótló szeptemberi eseményt a filmvetítéseken és szakmai rendezvényeken túl gasztronómiai programokkal és jazzkoncertekkel színesítik a szervezők.

További infó: www.cinefest.hu