Ingyenes összművészeti programok országszerte: Jön a 14. Ars Sacra Fesztivál

A főváros különböző pontjain, szeptember 12. és 20. között kerül megrendezésre immár 14. alkalommal az Ars Sacra Fesztivál, amely ingyenes művészeti programokkal járja körül a zsidó-keresztény kultúra gazdagságát. Többek között fellép az Anima Musicae Kamarazenekar, Bogányi Gergely, valamint Lackfi János és Szabó T. Anna.

Országszerte 94 településen, mintegy négyszáz magas színvonalú, ingyenes programmal, száz nyitott templommal jelentkezik idén az Ars Sacra összművészeti fesztivál. Több mint 70 kiállítás, több száz koncert, színházi és irodalmi est, séta és gyerekprogram teszi színessé a fesztiválpalettát Ácstól Zsámbékig. Mindemellett az Ars Sacra Filmfesztiválon, a budapesti Tabán Art Moziban 44 film kerül vetítésre a szeptember 12-ei hét folyamán.

Szeptember 11-én a Magyar Nemzeti Múzeumban, 15 órakor kerül sor a megnyitóra, ahol fellép Lackfi János, valamint a Kodály Zoltán Kórusiskola Laudáte gyermekkara. Ezen a napon a Magyarok Világszövetségének Székházában nyílik Marsai Ágnes kiállítása „Csak ülj le a földre és beszélj az égre” címmel. Esztergom Ünnepi Könyvhetet szervez, és Szombathelyen „Isten mosolya” címmel Stift Zoltán Angelico atya képeiből nyílik kiállítás.

Szeptember 12-én, „Zsoltárlánc a kereszt körül” négy keresztény felekezet négy temploma alkotta virtuális kereszt, metszéspontjában ökumenikus ima, a Háló Közösségi Központban. A templomokban gyermekkórusok zsoltárénekei csendülnek fel.

Fontos kiemelni a több mint félszáz nyitott templomot, a Gemma Énekegyüttes koncertjét a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, illetve a Baltazár Színház nemzetközi workshop bemutatóját, ahol fogyatékkal élők  bemutatják azokat az értékeket, amelyek segítenek megérteni világunkat egy jobb és szebb jövő reményében. Továbbá Győrben megtekinthető a Lélek-kapuk kiállítás a Triangulum Galériában, Vácrátótón pedig „Biblia növényei” címmel vezetett sétát tartanak.

Szeptember 13-án a Márton Áron életéről szóló „Láng a sötétben”c. színművet nézhetjük meg a Városmajori Kistemplomban, a Mátyás-templomban tárlatvezetés lesz, a csemői katolikus templomban pedig Somos Gyula festőművész kamarakiállításában gyönyörködhetünk. Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestje a Budapesti Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban lesz.

Szeptember 14-én „be happy” címmel mozgásszínházburleszket láthatunk a budapesti Lóvasút rendezvényközpontban, Orient Enikő „Beszédes maszkok” című kiállítása pedig a Józsa Judit Galériában tekinthető meg. A 750 éves Pálos Rend Sziklatemplomában keresztény női misztikusok tanításaiból hallgathatunk fuvolajáték kíséretében. Simontornyán a Helytörténeti Házban miseruha-kiállítás lesz. A pécsi székesegyházban a restaurálás titkaival ismerkedhetünk.

Szeptember 15-én a Budai Várban vezet sétát Végh András régész, a BTM igazgatója, a Vármúzeumban Gárdonyi Máté tart előadást az Eucharisztiáról az egyház két évezredében, míg Kolozsvár református kincseiről az Erdélyi Református Múzeumban hallgathatunk előadást.

Szeptember 16-án Muzsinszki Nagy Endre Jézus életét bemutató nagyméretű képeire a Szent István Bazilika altemplomában csodálkozhatunk rá, és a Háló Közösségi Központban a Nagy János Trió jazzkoncertjét hallgathatjuk meg. A Szegény Dely Mári balladajátékot a Katakomba/Gellért Színházban tekinthetjük meg. A Kárpát-medence legszebb középkori falfestményeiből a Mária Magdolna toronyban láthatunk fotóválogatást, míg Thaler Tamás képeiből a Budai Várban.

Szeptember 17-én a Szent Efrém Férfikar mutatja be a„Hang Áhítat a Kárpát Otthon Népeiért” az Avilai Szent Teréz-templomban éjjel 11 órakor, Snétberger Ferenc gitárművész szólóestje az Árpádházi Szent Erzsébet templomban este 7 órakor kezdődik.

Snétberger Ferenc

Szeptember 18-án „Élő szó, élő kenyér” címmel Szabó T. Anna és Lackfi János lép fel az Óbudai Társaskörben, Kállai Nagy Krisztina grafikusművész meseillusztrációi láthatóak a Klebelsberg Kutúrkúriában, valamint meghallgathatjuk Bali János előadását is a zene és az Eucharisztia kapcsolatáról. Madarassy István ötvösművész „Róma a szent város” kiállítása az ORFI Közösségi Központban látogatható.

Szeptember 19-én a Párbeszéd Háza dísztermében Lackfi János „Hinták” című színdarabját nézhetjük meg Tarjányi Krisztina Irma és Molnár Enikő színművészek előadásában, a MOM Kulturális Központban a Solti György Zeneiskola Zenekara Bolla Milán vezényletével főleg barokk művekből ad koncertet, Sátoraljaújhelyen egy tematikus séta keretében meglátogathatjuk a Fegyház és Börtön kápolnáját is, a szigetvári várban pedig Kopeczky Márta fuvolaművész önálló estjén vehetünk részt.

Szeptember 20-án, az Ars Sacra zárókoncertjét Bogányi Gergely és az Anima Musicae zenekar adja a Budapesti Szent Angyalok templomban, Mozart műveiből. A dunaújvárosi Evangélikus templom galériáján megtekinthető Gyukics Péter fotókiállítása „Ég és föld találkozása a korszerű templomépítészetben II. rész” címmel, míg Észak-Komáromban a Harmonia Sacra Danubiana orgonaesten vehetünk részt. A horvátországi Eszéken a Szent Péter és Pál Székesegyházban a Szlavóniai Tambura Társaság „Pajo Colaric” koncertjét hallgathatjuk meg.

Anima Musicae Kamarazenekar

Az említett programokon kívül az érdeklődők a www.ars-sacra.hu oldalon további széles és változatos programkínálattal találkozhatnak.