6 budapesti fotókiállítás augusztusra és szeptemberre

Jó indokot találtunk arra, hogy érdekes budapesti fotókiállításokat ajánljunk nektek az augusztusi-szeptemberi időszakra: augusztus 29-e a magyar fotográfia napja, mivel Vállas Antal matematikus 1840-ben először ezen a napon mutatta be nagyközönség előtt, hogyan lehet fényképet (pontosabban dagerrotípiát) készíteni. Jeles napok ide vagy oda, az alább felsorolt tárlatokat mindenképp érdemes felkeresni.

Egyiptom Flaubert idejében

A Mai Manó Ház dupla kiállítása a korai utazási fotográfiák varázslatos világába kalauzolja vissza a látogatókat augusztus 25. és október 4. között. Az első emeleten bemutatásra kerülő Egyiptom Flaubert idejében című kiállítás látványos válogatás az első utazó fotográfusok hagyatékából, míg a második emeleten a magyar arisztokrata, Rosti Pál Úti fényképek Amerikából című könyvének képeit tekinthetjük meg. A fiatal utazó 1856 augusztusában indult Franciaországból Amerikába, 1857 januárjában kötött ki Kubában egy hajóval, és innen kezdődnek részletes leírásai, amelyek 1859-ben megjelentek Budapesten könyvformában.

Fotó: Francis Frith

Az év természetfotósa 2019

Augusztus 30-ig élőben is megtekinthetők Az év természetfotósa fotópályázat legjobbra értékelt versenyképei a II. kerületi Klebelsberg Kultúrkúriában. A Magyar Természetfotósok Szövetsége 2019-ben 27. alkalommal válogatta ki a legkiemelkedőbbeket összesen háromezer pályamű közül, és a pályázatot Máté Bence nyerte Békacomb című fényképével. A tárlat ingyenesen látogatható hétköznaponként reggel 9 és délután 5 óra között, kivéve augusztus 24. és 30. között, amikor reggel 10-től este 7-ig várják az érdeklődőket.

Fotó: Máté Bence

World Press Photo Kiállítás 2020

Idén is megtekinthető lesz Budapesten a világ egyik legelismertebb fotópályázatának nyertes képeiből készült kiállítás: szeptember 24. és október 25. között a Magyar Nemzeti Múzeumban lesznek kiállítva az elmúlt év legfontosabb eseményeit megörökítő fotográfiák. A zsűri majdnem 74 ezer fénykép közül választotta ki a legjobbakat, amelyek közé Horváth Eszter jegesmedvékről készített alkotása is bekerült.

Fotó: Horváth Eszter

Közös időnk ’89-90

Idén januárban a Magyar Nemzeti Múzeum arra kérte az embereket, osszák meg a múzeummal a rendszerváltás idején készült fényképeiket, plakátjaikat és egyéb, korabeli tárgyaikat, amelyeket aztán egy közösségi kiállítás keretein belül a nyilvánosság elé tárnak, ezzel is felidézve az ország történetének egyik legnagyobb mérföldkövének számító időszakot. Az igazán személyes, a hétköznapi embert középpontba állító tárlat augusztus 30-ig tekinthető meg.

Fotó: Wagner Margit

Robert Capa, a tudósító

Ahogy az lenni szokott, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban több fotókiállítás is fut párhuzamosan idén augusztus-szeptemberben, ugyanakkor az egész évben látogatható, Robert Capa munkásságát bemutató tárlat legalább ugyanolyan érdekfeszítő. Pár hónapos (műtárgyvédelmi okokból elrendelt) pihentetés után ötven fotográfiából álló, újonnan összeállított állandó kiállítás várja az érdeklődőket, amely hitelesen mutatja be a világhírű fotográfus életútját.

Fotó: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Töredék Tandori

Szeptember 6-ig az irodalom és a fotográfia izgalmas találkozásának lehetünk szemtanúi a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A tavaly elhunyt Tandori Dezső költő, író, műfordító életművének egy aprócska szeletére reflektál a magyar kortárs fotográfia egyik legsokszínűbb alkotója, Szilágyi Lenke. Két kreatív ember kísérletező kedve, fantáziája és alkotó ereje kerül középpontba a belvárosi kiállítótérben, amelyekből egy nem mindennapi, műfajokon átívelő tárlat született.

Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum