Megrémít, elgondolkodtat, de mindenekelőtt megnevettet – Marc-Uwe Kling: QualityLand-könyvajánló

Lehet, egy szűk csoport tagja vagyok, de én azon emberek közé tartozom, akiket Bödőcs Tibor dicsérő szavai hidegen hagynak. Így amikor Marc-Uwe Kling: QualityLand könyvén egy magentaszínű papírcsíkon az ő lelkes mondatai dicsérték a regényt, nem jöttem tőle lázba. A kellemes izgatottság, sőt az elégedettség érzése, hogy jól választottam magamnak olvasnivalót, akkor áramlott rajtam végig, mikor kinyitottam a könyvet, és elkezdtem olvasni.

Nehéz lenne műfajilag meghatározni a QualityLandet, úgyhogy inkább nem is ezzel kezdenék, hanem azzal, hogy felvázolom, miről (és főként) mikor is játszódik a könyv. Merthogy a német író (aki nem mellesleg standuposként és dalszerzőként is ismert) regénye cselekményét a jövőbe helyezi, Európa legtökéletesebb országában, QualityLandben játszódik a történet, ahol minden szép és kifogástalan, egyszóval remek. Persze, nem mindenki számára. Munkanélküli Peter például kifejezetten bosszús, amikor valaki egy delfinalakú rózsaszín vibrátort küld neki. A férfi elhatározza, hogy a nemkívánatos csomagot visszaküldi, csakhogy a feladat sokkal nagyobb akadályokat gördít elé, mint gondolta volna, míg végül arra eszmél, hogy óriási médiafigyelem követi minden lépését, és olyan dolgokat követel, ami a rendszer alapjait rengetné meg. És hogy milyen rendszerről is van szó?

Vajon olyan diktatúrában élünk, amelynek módszerei túlságosan kifinomultak ahhoz, hogy bárki észrevenné, hogy ez diktatúra?

Egy olyanról, ahol az emberek a vezetéknevüket szüleik foglalkozása után kapják, egy olyanról, ahol egy számskála szerint rangsorolják az embereket, a rendszer által rájuk bélyegzett szám pedig rengeteg lehetőségtől és a társadalmi mobilizáció legapróbb fokától is megfosztja őket. Qualityland egy olyan világban található, aminek már csak egyik felét alkotják az emberek, a másik fele (na jó, inkább harmada, negyede), az androidoké, amik, bármennyire is meglepő, néha még hűbb és emberibb társainak bizonyulnak főhősünknek, Peternek, mint az emberek. Az androidok olyannyira komoly szerepet töltenek be a társadalomban, hogy egyikük, Miénk John még az elnökválasztáson is indul, akinek ellenfele egy szélsőjobboldali politikus, akinek a programjában központi szerepet kap a menekültkérdés megoldása.

Ha ennyi információ alapján még nem tudod hova tenni a könyvet, ne hibáztasd magad, mivel valóban egy rendkívüli olvasnivalóról van szó, ami egyszerre sci-fi, disztópia, társadalomkritika, és nem utolsó sorban egy remek poénokkal tarkított regény is. Utóbbi tulajdonságának köszönhetően Kling akkor is könnyedén tud lazítani a könyv hangulatán, amikor igazán komoly és elgondolkodtató témákat pedzeget.

A céltalanságtól, az identitás elveszítésétől és az elszigetelődéstől való félelmünkben az emberek minden olyan elképzelésre vevők, amelyek visszaadják nekik a célszerűség és a közösség érzetét, legyenek ezek bármilyen képtelenségek is. Pontosan ez az, ami közös a nacionalizmusban és a fundamentalizmusban. Mindkettő egy ostoba ajánlat arra, hogy képzeletben újraalkossuk magunk számára a közösséget.

Kling egy olyan világot mutat be, melyben sokszor a NEM egy nem létező opció, csak az OK-ra vagy IGEN-re lehet rákattintani, ezzel is érzékeltetve, hogy a felgyorsult és instanttá vált világ a legtöbb esetben nem a gondolkodásról, hanem a kritikus szemlélet és megfontoltság nélkül hozott döntésekről, vagy inkább megalkuvásról szól. Talán már mindannyian megtapasztaltuk, mennyire nehezen lehet az interneten terjedő hatalmas információözönből megállapítani, mi is az igazság, amiből a 21. századra már egyszerre több is megél (harcol) egymás mellett. Kling néhány évvel ezelőtt írt könyve azonban mintha nemcsak 2020-at látta volna tisztán, hanem 2040-et, 2090-et is, vagy ki tudja, mikor lyukadunk ki abban a világban, amit a német standupos felvázolt könyvében. Bármennyire is félelmetes és értékveszteségekkel teli a QualityLand univerzuma, nagyon úgy tűnik, hogy odafelé tartunk, és csak remélni tudjuk, hogy belénk is szorult annyi humorérzék, mint Klingbe, hogy megkönnyítsük helyzetünket.

Vannak könyvek, melyek elgondolkodtatóak, és vannak, amelyek megnevettetnek. A QualityLand egy olyan kivételes regény, mely a két csoport közös metszetén áll, sőt kimagasodik onnan. Ha egy olyan ismerősödnek szeretnél könyvet venni, aki nem az a kifejezett könyvmoly, ajánljuk a QualityLandet. Elég nehéz lenne elképzelnünk a regényről, hogy van, akinek ne tetszene.

Tegdes Péter