Balaton-átúszás 2020: világbajnokok és művészek is elindulnak

Szinte a teljes magyar nyíltvízi úszóválogatott rajthoz áll a 2020-as Lidl Balaton-átúszáson, hiszen a járványhelyzet miatt az élversenyzőknek is ez lesz az év első szabad vízi versenye. Legjobbjaink 6 hét kényszerpihenő után csak április végén folytathatták felkészülésüket, így most igazán motiváltan vágnak neki az 5,2 km-es távnak.

„Nekem a Balaton többet jelent, mint a többi úszónak, hiszen nagyszüleim Balatonfűzfőn élnek, én ott tanultam meg úszni, most is ott edzek. Tavaly Balatonfüreden sikerült Világkupát nyernem, szóval nekem a Balaton minden” – mondta el Rasovszky Kristóf világ és Európa bajnok nyíltvízi úszónk.

A versenyre kitűzött céljairól a bajnok így nyilatkozott: „Jelenleg számomra ez az év nyíltvízi versenye, ezért nem titkolt célunk Pap Márk pályacsúcsának megdöntése. Ehhez persze az is kell, hogy a szél is velünk legyen és akkor egy jó úszással összejöhet a pályacsúcs.”

Balaton-átúszás 2020: a legjobbak is elindulnak
A képen a tavalyi első 3 helyezett (Székelyi Dániel, Rasovszky Kristóf, Papp Márk )

Kristóf az amatőr sportolóknak is ajánlja a Lidl Balaton-átúszást, mert mint mondta: „Ez a verseny ideális arra, hogy bárki kipróbálja milyen nyílt vízen úszni. Az úszófolyosóban álló vitorlások biztonságot adnak, nem lehet eltévedni és aki elfárad ki is kapaszkodhat egy kis pihenőre.”

Olasz Anna világbajnoki 2. helyezett, Universiade győztes úszó így nyilatkozott a versenyről: „Nekem a Balaton szívem csücske. Szeretném kiélvezni a szabad vízben való úszást végre versenykörülmények között. Mivel nekem 25 km-en vannak a legjobb eredményeim, ez az 5 km számomra inkább sprint távnak számít. Ennek ellenére ha férfi válogatott társaim segítenek, van rá esély, hogy megdöntsem a fennálló női pályacsúcsot.”

Az 2020-as Balaton-átúszás nevezői között van:

  • Bérczes Edit világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok ultramaratoni futó
  • Bazsinka József a Budapesti Fesztiválzenekar Liszt-díjas tubaművésze
  • Fehér Dániel a Kolibri Színház színésze
  • Gurbán Béla 66 éves úszó, aki eddig minden Balaton-átúszáson célba ért, most 38. alkalommal vág neki az 5,2 km-es távnak.

Az esemény hagyományos elemei nem változnak: a rajt Révfülöpön, a cél Balatonbogláron lesz és a táv 5,2km. Az úszók biztonságára a mintegy 130 vitorlásból, 7 kishajóból és 4 motorcsónakból álló úszófolyosó mellett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szakemberei ügyelnek.

2020. évi újdonság: Lidl Balaton-átúszás Féltáv, azaz 2600 méteres rövidebb táv, amely Boglárról indul. A résztvevők beúsznak 1300 métert, majd visszafordulnak és azonos pályán érnek célba az átúszókkal.

A versenyre eddig több mint 5200 előregisztráció érkezett, közülük mintegy 600 úszó a 2600 m-es „féltávot” választotta.