Ne legyen újra karantén! De ha mégis…

Remélhetőleg a legtöbbekben már halványulnak a bezártság kellemetlen hatásai. Szerencsére az itthoni számok kedvezően alakulnak, de a szomszédainkról ez nem mondható el, így érdemes mégiscsak készülni kicsit.

A legtöbben újdonságként találkoztak az otthoni munkavégzéssel, mikor bevezették az első hullám során a korlátozásokat. Sokak számára komoly terhet jelentett az átállás, a bevált rutinon ugyanis nehezen tudnak változtatni. A szakemberek zöme állítja, hogy nem is szabad változtatni, így sokan döntöttek úgy, hogy megtartanak bizonyos szokásokat, szinte biztos, hogy volt, aki még nyakkendőt is kötött. A megváltozott élethelyzethez könnyebben alkalmazkodhatunk, ha megtartjuk szokásainkat, vagy újakat alakítunk ki.

Hála a jó égnek azonban az élet nem csak munkából áll, bizony ki is kell kapcsolódni. Ezt a kialakult járvány miatt sokan nem tudták megtenni, az éttermek, mozik és szórakozóhelyek ugyan most nyitva tartanak, de érdemes újabb elfoglaltságok után nézni, melyek a négy fal között is le tudnak kötni bennünket.

Sajnos megtapasztalhattuk a hónapok bezártsága során, hogy szinte mindent meg lehet unni. Ezt könnyű kikerülni azzal, ha valami teljesen újba vágjuk a fejszénket. Ez lehet gyakorlatilag bármi, amit eddig kihagytunk az életünkből, megtanulhatunk új dolgokat, a főzéstől kezdve egy idegen nyelvig, de akár a modern technikát és az internetet is segítségül hívhatjuk, rengeteg online játék áll rendelkezésre, illetve az online casino felé is rengetegen orientálódtak a szolgáltatók számai szerint.

Bizonyára mindenki polcán lapul legalább egy olyan könyv, aminek kiolvasása hosszú ideje várat magára. Vagy ha mégse, szerencsére a veszélyhelyzetre remekül reagált számos kiadó: több ezer könyvet tettek ingyenesen elérhetővé e-book formájában. Tehát muníciót bőven találhatnak azok, akik szeretnek olvasni.

A streaming aranykorában pedig akkor sem kell aggódni, ha valaki inkább a vizuális élményeket részesíti előnyben. Tarthatunk akár egész napos sorozat-maratonokat is, egyedül vagy a közösen a családdal.

Remek közös program a társasjáték is, felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. Ráadásul fejleszti a kreativitást, a koncentrációt és az egészséges versenyszellemet, így a fiataloknak kiváltképp jó szórakozási forma.

Kifejezetten fájdalmas pont, hogy a sportolástól is „megfosztottak” minket. Különösen nagy csapás ez azoknak, akik valamilyen társas sportot űznek, de edzőtermek visszatérő vendégei megszenvedték a korlátozást. Pedig otthon is edzhetünk, sőt, testi és szellemi egészségünk megőrzése céljából kell is. Ha a négy fal között elhanyagoljuk a testedzést, annak hosszú távon negatív hatásai lehetnek. A sport segít a felgyülemlett stressz levezetésében, szellemileg felfrissít, és természetesen hozzájárul testi egészségünkhöz.

Mindenképpen próbáljuk tartani a kapcsolatot családunkkal és barátainkkal, hiszen könnyen magányossá válhatunk. Szerencsére ehhez ma már számtalan lehetőség adott, elegendő egy okoseszköz vagy egy webkamera és akár láthatjuk is őket, így elősegítve, hogy kevésbé érezzük egyedül magunkat.