Színházi ajánló a magyar kultúra napjára

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, hiszen Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Országszerte több színes kulturális program szerveződik a jeles alkalom körül, amelyek közül mi most a színházi előadásokat vettük sorra, és válogattuk ki négy kedvencünket a repertoárból.

Narratíva Produkció: Kurázsi és gyerekei

Hol? Radnóti Tesla Labor

Hánykor? 19:00

Valami új és valami még újabb találkozásának eredménye a Narratíva Produkció előadása a Radnóti Tesla Laborban. A négy fiatal rendezőt (név szerint Hegymegi Mátét, Kovács D. Dánielt, Pass Andreát és Szenteczki Zitát) magában foglaló összefogás hátterében a szabad gondolkodás, illetve a színház szerepének és létjogosultságának újragondolása áll. Első, bemutatkozó évadukban négy előadással debütálnak a Radnóti Tesla Laborban, a Radnóti Színház októberben nyílt, alternatív alkotói terében, ahol főként kortárs drámák és kísérletező tendenciák érvényesülnek. A magyar kultúra napján a Bertolt Brecht egyik legismertebb drámája alapján készült Kurázsi és gyerekei című előadásukat láthatja a nagyközönség. Jegyvásárláshoz kattints IDE.

fotó: Jókuti György

Nézőművészeti Kft: Don Quijote

Hol? Szkéné Színház

Hánykor? 19:00

Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Katona László és Kovács Krisztián színművészek, illetve Gyulay Eszter dramaturg alkotói közösségét, avagy a Nézőművészeti Kft.-t a legtöbben valószínűleg sírva nevetős színházi előadásokkal azonosítjuk, holott a független társulat nagyon is tudatosan építkezik 2009 óta. Repertoárjuk részét képezik tantermi színházi projektek, kortárs magyar szerzők alkotásai és klasszikus művek kortárs olvasatai, amilyen például Rába Roland a híres Cervantes-kaladregényen alapuló rendezése. A Nézőművészeti Kft. minden előadására jellemző szellemesség és a Mucsi–Scherer-duó már-már ikonikus színpadi játéka felhőtlen szórakozást ígérnek a magyar kultúra napján is. Jegyvásárláshoz kattints IDE.

Száz év magány

Hol? Spirit Színház

Hánykor? 19:00

A spanyol irodalom egyik legismertebb (és leghosszabb) mágikus realista regényét nagy kihívás színpadra adaptálni, hiszen a cselekmény amellett, hogy száz évet ölel fel, a Buendía család több generációját is felvonultatja. A Spirit Színház előadása, amelyet 2016-ban mutattak be Schwajda György átirata alapján és Czeizel Gábor rendezésében, hiteles képet ad Macondóról, a történések kitalált helyszínéről, illetve a Márquez-mestermű középpontjában álló emberi kapcsolatokról és az embert folyton körülvevő magányról. Teszi mindezt olyan zseniális színészek tolmácsolásában, mint az Ursulát alakító Papadimitriu Athina, vagy Tóth József, aki José Arcadio Buendíát játssza. Az előadás megtekinthető január 21-én és 22-én este 7 órakor. Jegyvásárláshoz kattints IDE.

blank

Az Őrült Nők Ketrece

Hol? Átrium

Hánykor? 19:30

2014 óta fut töretlen sikerrel a Jean Poiret nevével fémjelzett világhírű musical alapján készített Alföldi-rendezés az Átriumban. A grandiózus előadás zseniálisan idézi meg az éjszakai bárok hangulatát, ahol transzvesztiták szórakoztatják a közönséget látványos revüshowműsorokkal: a sminkek, a jelmezek és a díszlet egytől egyig hitelesek. A háromórás vígjáték alatt egyértelműen Stohl András viszi a pálmát, aki brillírozik a transzvesztita díva, Zaza szerepében, sőt remek hangját is kiengedi néhány emlékezetes dalbetétben. További főbb szerepekben is kiváló színészeket láthatunk, úgymint Hevér Gábor, Mihályfi Balázs, illetve Fehér Tibor vagy Józan László, akik váltásban játszanak. Jegyvásárláshoz kattints IDE.

blank