8 ajándékötlet a környezettudatosság jegyében

A karácsony manapság sokkal inkább a féktelen költekezés, mint a szeretet ünnepe, hiszen mindannyian szeretnénk őszinte mosolyokat látni a szeretteink arcán szenteste, aminek elérése érdekében nem sajnálunk sem időt, sem pénzt.

A leginkább környezettudatos alternatíva, vagyis a kézzel készített ajándékok sajnos nem minden esetben okoznak hatalmas örömöt, arról nem is beszélve, hogy nem értünk mind a kézműveskedéshez. Ha az élményalapú meglepetések sem pontosan azok, amikre a hozzátartozóid vágynak, vásárolj olyan ajándékokat, amelyek előállításakor különösen figyelnek a fenntarthatóságra, és persze az sem árt, ha magyar tervezők keze munkáját dicsérik. Az alábbiakban ilyen ajándékötleteket gyűjtöttünk össze!

Bdpst Jewelry

Budapest legismertebb látványosságai köszönnek vissza a Bdpst Jewelry medáljain és kitűzőin, amelyeket egy kis budapesti műhelyben készítenek. Az élénk színekben pompázó ékszereken felismerhetjük a Lánchíd oroszlánszobrát, a Szépművészeti Múzeum patinás épületét vagy akár a Citadella tetejéről a városra letekintő Szabadság-szobrot is.

Rendeléseket privát üzenetben tudtok leadni az Instagram és Facebook-oldalukon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BDPST Charms (@bdpst.jewelry) által megosztott bejegyzés,

Equa üvegkulacs

A szlovéniai Equa márkát azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítsék a PET palackok használatának csökkentését,  környezetbarát üvegpalackok és BPA-mentes műanyagkulacsok piacra dobásával. A márkanév az ECO (környezet) és AQUA (víz) szavak összevonásából jött létre, és hódít meg egyre több európai országot. Ma már számos kollekció elérhető Magyarországon is, amilyen például a lenti képen is látható, az ellentétek ihlette Mismatch: a szilárd és tartós üvegkulcsokat ezúttal műbőrbe csomagolták.

További infó ITT.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

EQUA water bottles (@myequa) által megosztott bejegyzés,

Berkenye táska

Nemrég fedeztük fel a kézzel készült, kordbársony Berkenye táskákat, melyek a Szent Gellért térhez közel található szia+ műhelyben kaphatóak. A műhelyben egyébként megtaláljátok más fiatal magyar alkotók termékeit is, mint például a Hegyvidéki Manufaktúra karácsonyfadíszeit, Pop Portré-vászontáskákat és a Yellow Brick Road határidőnaplóit. Nézzetek be, rengeteg egyedi holmi közül válogathattok náluk!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@berkenye_design által megosztott bejegyzés,

Hitka Viktória tányérok

Hitka Viktória képzőművész régi porcelánokra ír szellemes, párszavas mondatokat – a mai társadalomról, a világról, a nagymama szavajárásáról, bármiről, ami inspirálja. A tányérok alján található feliratok, mint például „Remélem, lefotóztad!”, külön ötletesek, hiszen csak akkor látjuk meg őket, ha az ételt már elfogyasztottuk, afféle desszertként.

A tényárok jelenleg a Nosban kaphatók.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Viktoria Hitka (@viktoriahitka) által megosztott bejegyzés,

Selyem szemmaszk

Szakacs Niki növényi textilfestéssel foglalkozik, és munkájában fontos szerepet játszik a természet. Olyan selyem szemmaszkokat tervezett, melyeket nem csak kézzel festett, de megtöltött citromfűvel, levendulával és fehérürömmel, eképpen kihozva a maximumot a pihenésből.

A szemmaszkot megvásárolhatod a Prezentben, rózsaszínes és kékes árnyalatban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szakacs Niki (@textil_szakacsniki) által megosztott bejegyzés,

Gyapjútakaró

A Pauza V. kerületi üzletében és webshopjában a tudatosság mellett a lelassulás és az odafigyelés áll a középpontban. Kézzel készült, környezetbarát termékeket kínálnak, amelyekkel az élet apró örömeire szeretnék felhívni a figyelmet. Mi most egy finn családi manufaktúra kézzel szőtt gyapjútakaróit ajánljuk figyelmetekbe, amelyeket róka-, kutya-, birka- és erdőmotívumok díszítenek.

További infó ITT.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

P a u z a • É v i & Z o l i (@pauza_mood) által megosztott bejegyzés,

Daken Studio lámpák

A VIII. kerületi Palotanegyedben található a múlt századi lakberendezési tárgyakat szenvedéllyel, szakértelemmel és kreativitással újragondoló Daken Studio. Az üzlethelyiségben (és az online boltban) igazi kincsekre lelhetünk: vannak például retró asztali lámpák csodálatos színekben és a nagymamáink lakását idéző komódszekrények, de meztelenül jógázó nőket ábrázoló telefontartókat is találhatunk.

A webshop elérhető ITT.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Daken Studio (@daken_studio) által megosztott bejegyzés,

Ykra hátizsák

Szintén magyar tervező, egészen pontosan Lakatos Balázs keze munkáját dicsérik a hetvenes évek hangulatát felidézni hivatott Ykra termékek (többféle formájú és színű hátizsákok, vászontáskák, tolltartók, pólók, pénztárcák stb.), melyekben a retró hegymászó stílus a kézművességgel és az élénk színekkel alkot harmóniát.

A hátizsákokat az Ykra Facebook-oldalán tudjátok beszerezni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

YKRA (@ykraco) által megosztott bejegyzés,