Catherine Zeta-Jones térdére ültette a 103 éves Kirk Douglast

A színészlegenda Kirk Douglas ma ünnepli 103. születésnapját! Ez alkalomból menye, Catherine Zeta-Jones posztolt egy közös felvételt az Instagramon.

Kirk Douglas a New York állambeli Amsterdamban született Issur Danielovitch Demsky néven, egy Oroszországból bevándorolt hétgyermekes zsidó család egyedüli fiaként. Nehéz gyermekkora ellenére kiválóan tanult, sportolt, az egyetemen birkózásban és színjátszásban is jeleskedett. New Yorkban az Amerikai Színművészeti Akadémia diákja volt, közben több mint ötven különböző munkahelyen dolgozott, hogy előteremtse a tandíjat.

A harmincas évek végén, amikor színpadi pályafutása elindult, nevét Kirk Douglasre változtatta. Amerika hadba lépése után, 1941-ben bevonult a haditengerészethez, a színpadra csak 1945-ben tért vissza. A következő évben kezdődött filmes pályafutása, melynek során mindvégig sikerült elkerülnie a beskatulyázást, drámai hősöket, romantikus és modern figurákat egyaránt hitelesen személyesített meg, alakításait a természetesség mellett lélektani elmélyültség jellemezte. 1949-ben játszott először Burt Lancaster oldalán, legendás párosuk hét kasszasikert eredményezett (köztük az Újra szól a hatlövetű című westernnel vagy a Hét májusi nap című politikai thrillerrel), az utolsó a sorban a Kemény fickók (1986) volt.

Kirk Douglas 60 évvel ezelőtt a Spartacus című film főszereplőjeként
Kirk Douglas 60 évvel ezelőtt a Spartacus című film főszereplőjeként

A színész 17. lett az Amerikai Filmintézet 100 legnagyobb férfi filmlegendát felsoroló listáján. 1957-ben Golden Globe-díjat kapott A nap szerelmese című filmben nyújtott alakításáért.