Ezekkel a koncertekkel búcsúzik 2019-től a BMC

Világsztárok és a hazai jazzszféra kiemelkedő alakjai töltötték meg esténként a BMC színpadát 2019-ben. Lássuk, milyen produkciók csatlakoznak minőségi muzsikájukkal az idei fellépők táborába az év utolsó hónapjában. 

O.U.R.S. // Ornette Under the Repetitive Skies // (FR) – december 5. (csütörtök) – 20:00

Clement Janinet, francia hegedűművész 2017-ben alapította meg az Ornette Under the Repetitive Skies kvartettet. A csapat szerzeményeit a a 60-as évek free jazz óriásai (pl. Ornette Coleman és Pharoah Sanders), illetve a kortárs repetítv zene nagyjai (Steve Reich, Philip Glass, John Adams) egyaránt inspirálták.

Eastern Boundary Quartet (US/HU) – december 7. (szombat) – 20:00 

Az improvizáció nagymesterei, Borbély Mihály és Bágyi Balázs 2007 májusban talált zenei partnerre az amerikai Michael Jefry Stevens és Joe Fonda személyében. A négyesükből alakult Eastern Boundary Quartet december 7-i BMC-s koncertjén a New York-i avantgard találkozik a közép-kelet-európai lüktetéssel, saját szerzemények és szabad rögtönzések formájában.

Kőszegi Rhythm & Brass & Electronic – december 13. (péntek) – 20:00

Először lép fel a BMC-ben a magyar jazzélet egyik legjelentősebb dobosa, a Liszt-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével egyaránt kitüntetett Kőszegi Imre. A művész 60 éves pályafutása során olyan világsztárokkal játszott együtt, mint Frank Zappa, Teddy Wilson vagy Kenny Wheeler, december 13-án pedig legfrissebb saját formációjával áll színpadra.

blank

Kézdy Luca – Lantos Zoltán: Stringstory – december 19. (csütörtök) – 20:00 

Két markáns karakterű hegedűs, Kézdy Luca és Lantos Zoltán gondoskodik az Opus idei évzáró koncertjeinek egyikéről 2019-ben. A két művész eddig mindössze egyetlen alkalommal játszott együtt közönség előtt, de már közös bemutatkozásuk is hatalmas sikert hozott számukra.

„Zolival 2010-ben zenéltünk együtt először, a Santa Diver vendégeként. Emlékezetes pillanat volt az életemben, az, amikor egy szinte elérhetetlen, ikonikus alak egyszer csak partnerré válik. Azóta tervezgetjük a folytatást, most elérkezett.” – fogalmaz Luca.

blank