Nagy sikerrel zárult idén a 16. CineFest

A 2019. évi Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 13. és 21. között került megrendezésre Miskolcon a Művészetek Házában és egyéb külső helyszíneken.

A fesztiválra nagyszámú kül- és belföldi alkotó és szakmai vendég érkezett. Az akkreditált látogatók száma 525 fő volt, ebből 107 fő volt a hazai- és külföldi médiamunkatárs, valamint 19 főből állt a fesztivál nemzetközi és független zsűrije. A fesztiválon összesen 112 film került bemutatásra, 40 országból. A vetítéseken, valamint a kapcsolódó rendezvényeken közel 25 000 fő vett részt.

A versenyprogramban 16 db nagyjátékfilm, 11 db CineDocs kategóriás dokumentumfilm, 33 db nemzetközi kisjátékfilm és 11 db CineNewWave kategóriás magyar kisjátékfilm került bemutatásra.

A szervezők legnagyobb büszkesége, hogy idén a CineFesten volt a világpremierje a Magyarország által az Oscar-díjra jelölt, Akik maradtak c. filmnek, továbbá a Folyékony arany, a Vadonvilág – Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában, valamint a Csillagfény távolság című egész estés dokumentumfilmeknek.

A fesztiválon a versenyen kívül az alábbi programok keretében folytak vetítések: kitekintő szekciók, SIFF Fókusz, CineClassics, CineTribute, Iránytű – Dokumentumfilmes szakmai napok, Otthonunk Miskolc, Roma-Kép, Midnight Screening, CineFest Adventure, CineFest Gyereknap és Népkerti Kertmozi.

A fesztiválon a következő zsűrik ítélték oda a díjakat: Nemzetközi szakmai zsűri, CICAE – Art Mozik Nemzetközi Szövetségének zsűrije, FIPRESCI – Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének zsűrije és a Nemzetközi Ökumenikus zsűri.

Az idei CineFesten Franco Nero és Vanessa Redgrave számára átadásra került a fesztivál Európai Nagykövetének járó díja. Bille August és George Lazenby a fesztivál életműdíját vehették át, a két neves filmművész Mester Classot is tartott a fesztivál során.

blank

2019-ben is megrendezésre kerültek többek között olyan színvonalas szakmai rendezvények, mint a 7. Miskolci Nemzetközi Filmvásár, a Sanghaji filmfesztivállal kötött partnerfesztiváli viszony keretei között a Sanghaj fókusz program, a Magyarországi Art Mozi Egyesület és a Mozik Országos Szövetségének közös szakmai programja, illetve a Miskolci Egyetem Antropológia Tanszékével közösen rendezett programok: a Roma-Kép és az Otthonunk Miskolc.

Idén először tartotta Magyarországon, a CineFesten az éves közgyűlését a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI. A fesztiválon 37 közönségtalálkozó alkalmával volt lehetősége a miskolci közönségnek feltenni a látottakkal kapcsolatos kérdéseit az alkotóknak, valamint az Origó filmstúdió előadásában arról hallhattak, miben hasonlítanak, és miben különböznek a független és stúdiófilmek utómunka-igényei. A Művészetek Háza Galériájában a fesztivál teljes időtartama alatt látogatható volt a Herman Ottó Múzeum „Jobb, mint a film” c. régi moziplakátokból összeállított kiállítása is.

A fesztiválról több mint 500 médiavisszhang jelent meg a hazai és külföldi sajtóban. A résztvevők és a meghívott szakemberek kivétel nélkül pozitívan nyilatkoztak a fesztiválról és kiemelték, hogy ez jelenleg Magyarország legjelentősebb filmszakmai eseménye.

blank

A jövő évi fesztiválra 2020 január elejétől május végéig lehet jelentkezni, a rendezvény pedig szeptember 11. és 19. között kerül megszervezésre.