9 kedvenc filmünk a ma születésnapos Leonardo DiCapriótól

Ünnepeljük a ma 45 éves amerikai színészt legnagyobb alakításai megidézésével!

Egy kosaras naplója (1995)

Az amerikai irodalom hírhedt költőalakja, Jim Carroll fiatalkori ballépéseit dolgozza fel az 1995-ben bemutatott Egy kosaras naplója, melyben DiCaprio magát a főhőst formálta meg. A 15 éves Carroll életében a kosárlabdán túl még egy szenvedély létezett: a kábítószer, melynek köszönhetően iskolai balhék, fegyveres rablások és sikertelen elvonókúrák tarkították a tinédzserkorát.

Titanic (1997)

A világ legszebb romantikus történetében a szegény fiú, Jack (Leonardo DiCaprio) és a gazdag úrilány, Rose (Kate Winslet) sorsa örökre összefonódik, amikor találkoznak az 1912-ben útnak indult és 5 nap múlva tragikus módon elsüllyedt óceánjáró hajón. Leo világszerte nők millióinak rabolta el a szívét a Titanicban nyújtott alakításával, akik azóta sem bocsátották meg Rose-nak, hogy magára hagyta kedvencünket a jeges óceánban.

Kapj el, ha tudsz! (2002)

A kétezres évek elején készült Kapj el, ha tudsz! főhőse a DiCaprio által életre keltett Frank W. Abagnale, aki huszonegyedik születésnapja előtt már dolgozott orvosként, ügyvédként és egy légitársaság másodpilótájaként is. A nagy szélhámost a filmben Carl Hanratty (Tom Hanks) FBI ügynök igyekszik elcsípni, de Frank mindig egy lépéssel előtte jár.

Aviátor (2004)

Martin Scorsese alkotásában Leonardo Dicaprio a huszadik század egyik legfigyelemreméltóbb egyéniségét, a feltalálóként és hollywoodi producerként egyaránt sikeres Howard Hughest játszotta, aki nem kevés szerelmi üggyel és üzleti csatározások egész sorával is szembenézett az Aviátorban bemutatott évtizedeiben.

Eredet (2010)

Az álmok dimenzióiban játszódó Eredetben DiCaprio Tom Hardy, Joseph Gordon-Lewitt és Ellen Page társaságában mások elméibe belopózva igyekszik hozzáférni a világ legtitkosabb információihoz, vagy épp elültetni egy gondolatot a kiválasztott alany fejében.

A nagy Gatsby (2013)

F. Scott Fitzgerald regényklasszikusának filmes adaptációjában Leonardo DiCaprio a titokzatos címszereplőt alakította, aki a húszas évek laza erkölcsű, jazz zenétől hangos világában sorra rendezi milliomos vendégei számára a partikat, miközben ő maga inkább a gyönyörű Daisyvel kettesben szeretné tölteni az idejét.

A Wall Street farkasa (2013)

26 évesen már heti 1 millió dollárt keresett Jordan Belfort, a világ egyik legnagyobb brókercégének tulajdonosa. Az illegális üzelmeket sem megvető karaktert DiCaprio játszotta el A Wall Street farkasában, melyben jó szokásához híven tökéletesen hozta az FBI elől menekülő szélhámos szerepét.

A visszatérő (2015)

Rengeteg fantasztikus alakítás után DiCaprio végre megszerezte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar szobrocskát a 2015-ös A visszatérő című mozijáért. A megtörtént események alapján készült hátborzongató filmben egy medvetámadás után magára hagyott ember küzdelmét láthatjuk a természettel és az emberi kegyetlenséggel.

Volt egyszer egy … Hollywood (2019)

A legfrissebb, nyáron debütált kilencedik Tarantino mesterműben Leo Brad Pitt oldalán mutatja be egy munkanélküli színész vívódásait a hatvanas évek végi Hollywoodban. A gyilkos humorú, sztárszereposztással készült Volt egyszer egy… Hollywood feltehetően ismét hozhat DiCaprionak néhány szakmai elismerést a közeljövőben.

Ha sietsz, ezt az alkotást még elcsípheted a mozikban, ha pedig szívesen nosztalgiáznál DiCaprio 45. születésnapja alkalmából, látogass el kedden (november 12.) a Bem Moziba, ahol az Egy kosaras naplója kerül műsorra 20:30-tól!