Ősszel Budapestre érkezik a Tutanhamon-kiállítás

Igazi világszenzáció érkezik Magyarországra idén ősszel. November 8-án Tutanhamon sírjának kapui megnyílnak a látogatók előtt, a rendkívüli kiállítás pedig egészen 2020. márciusáig fogadja az érdeklődőket. A tárlatot szakmai berkekben a „Kiállítások királyának” tartják, és hamarosan Budapest kulturális palettáját gazdagítja.

A „Tutanhamon rejtélye és kincsei” című kiállítás az ókori Egyiptom titokzatos világába kalauzolja az érdeklődőket. A kalandos időutazáson a látogatók a sír fantasztikus kincseit abban a formában pillanthatják meg, ahogyan 1922. november 4-én Howard Carter brit régész egy gyertya pislákoló fényénél látta meg először a tárgyakat, így a szervezők gyakorlatilag a felfedezők bőrébe bújtatják a látogatókat.

A sírkamrák egymás után nyílnak meg a kiállítás közönsége előtt, a fekete sakálszobor őrei, a kanopusztartó szekrény és a körülötte lévő usébti szobrok pedig ugyanabban a formában lesznek láthatók, mint ahogyan 3300 évvel ezelőtt elhelyezésre kerültek.

A jubileumi évforduló alkalmából – hiszen közel 100 éve fedezték fel a történelem legnagyobb régészeti szenzációját – rengeteg extra anyag és meglepetés is érkezik majd a tárlattal együtt a több mint 1000 kiállítási tárgyon túl Budapestre.

A 2200 négyzetméteres tárlat az eredeti formájában mutatja be Tutanhamon sírkamrájának kegytárgyait, kincsekkel teli dobozait és ládáit, valamint a fáraó halotti maszkját. A kiállított hiteles másolatokat neves egyiptológusok ellenőrzésével készítették.

A tárlat 2020. március 1-ig tekinthető meg a budapesti Komplexben, a Király utca 26. szám alatt.