Ide nézz el ősszel! – 4 csodás egynapos kirándulás Magyarországon

A nyári fesztiválok már csak távoli emlékek, a strandok mind bezártak, a minket érdeklő valamennyi kiállítást végignéztük, és már a fülledt klubhelyiségek is elvesztették varázsukat. Ahelyett, hogy az őszi hétvégéket otthon kuksolva, egyik sorozatról a másikra ugrálva töltenénk, inkább vegyük nyakunkba az országot egy-egy napra és fedezzük fel a hulló falevelek takarójába burkolt vidék szépségeit. Ajánlunk most négy csodálatos egynapos őszi kirándulást, mely teljessé teheti a hetedet!

Dunakanyar

Habár csak egy órányi távolságra fekszik Budapesttől, a Dunakanyar mégis mintha egy teljesen más világhoz tartozna. A festői szépségű táj számos hívogató túraútvonalán (mint például a Prédikálószék, vagy a Rám-szakadék) és az éles ívben görbülő folyam megkapó látványán túl híres még középkori és barokk műemlékeiről, valamint számos kulturális eseményéről, az Esztergomi Bazilika orgonakoncertjeitől kezdve a visegrádi vár szabadtéri színpadán megrendezésre kerülő lovagi tornákig.

Egynapos őszi kirándulások Magyarországon: Visegrád

Hagyjuk magunk mögött a nagyváros zaját és töltsünk el egy nyugodt délutánt a 18. századi városképét mai napig példás állapotban megőrző Vác utcáit járva, múmiástul-diadalívestül, nézzük meg az esztergomi királyi palota feltárt termeit és ismerjük meg a Várhegy történelmét, vagy térjünk be az álmos Zebegény Kós Károly-által magyaros szecessziós stílusban tervezett csodaszép templomába, majd pedig másszuk meg a Kálváriahegyet és vegyük szemügyre a környéket Maróti Géza art decós emlékműegyüttesének oldalából. Ha megéheznénk, a Füstölgő Sarok barbecue kínálatával nem lőhetünk mellé, de édesszájúaknak a közeli Galéria Cukrászdába is érdemes betérni, a fagylaltjaik egyszerűen mennyeiek.

Szentendre

A HÉV-vel vagy kétkerekűvel a városközpontból bruttó 40 perc alatt elérhető barokk-mediterrán gyöngyszem macskaköves utcái, különleges hangulatú kávézói, pezsgő kulturális élete, és építészeti öröksége messzeföldről vonzzák a fényképezőgépes érdeklődőket, mi se hagyjuk hát az őszt szentendrei korzózás nélkül elmúlni! Ha az óvárost már sikerrel feltérképeztük, fogjuk magunkat és keressük fel az ország legnagyobb szabadtéri kiállítóhelyét, a Szentendrei Skanzent, amelynek 60 hektáros területén nyolc magyar régió népi építészetével és szokásaival alakíthatunk ki közelebbi ismertséget.

Egynapos őszi kirándulások Magyarországon: Szentendre

Eger

Egernél tökéletesebb őszi várost keresve sem lehetne találni. Az ország egyik legfelkapottabb úticélja jóval több látnivalóval bír, mint amennyi egy röpke napba beleférne, épp ezért érdemes legalább egy éjszakát a magyar Athénban töltenünk. A város fölé magasodó egri vár kiállításain interaktív módon elevenedik meg előttünk a középkori erődítmény eseménydús története, különösképpen a sorsdöntő, mindannyiunk gyermekkorában mély nyomokat hagyó 1552-es ostrom eseményei – hogy a szomszédos minaret tetejéről szebb-e a kilátás, vagy a várfalakon ülve, azt mindenki döntse el maga.

Egynapos őszi kirándulások Magyarországon: Eger

Amennyiben már a könyökünkön jön ki a késő-középkori magyar történelem, vegyük be magunkat a Szépasszony-völgy valamelyik borospincéjébe, mártózzunk meg a termálfürdő gyógyvizes medencéiben, vagy teszteljük le HBH Bajor Sörház és a Maczok bisztró fővárosi gyomorral nézve is kiváló konyháit.

Veszprém

A Rómához hasonlóan hét dombra épült Királynék városa számos művészettörténeti nevezetesség lelőhelye, úgy mint a 13. századi freskókkal büszkélkedő Gizella kápolna, a középkori eredetű, copf-stílusban átépített 48 méter magas tűztorony, sok száz éves házak, vagy épp a Margit-romok néven ismeretes Domonkos-rendi apácakolostor maradványai, melynek leghíresebb lakója IV. Béla királyunk később szentté avatott leánya, a kis Margit hercegnő volt.

Egynapos őszi kirándulások Magyarországon: Veszprém

De nyugalom, Veszprém több, mint 13. századi öröksége: ott van például a bármelyik nyugat-európai város díszére váló Hangvilla kortárs épülete és színes kulturális és zenei programkínálata, vagy az 1958-ban alapított, két évvel ezelőtt jelentős ráncfelvarráson átesett Veszprémi Állatkert, melynek lakó között ázsiai elefántokat, lámákat, kárpáti hiúzt, gyűrűsfarkú makikat és sarkantyús teknőst is találunk. Szerkesztőségi tipp: a Várhegyre nyíló legjobb kilátást a Harmat utca végénél elterülő kis parkban keressük.

Ha Budapesten terveznél egynapos őszi kirándulást, arra is van ötletünk: