Spanyol sztárírónők Budapesten
Meztelen férfiak? – Női perspektíva a spanyol irodalomban

Van-e az irodalomnak neme? Meglepetésnek számít-e a XXI. században, ha egy sikerkönyv szerzője nő, egyáltalán létezik-e olyan, hogy női irodalom és női téma? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a spanyol és a magyar irodalom elismert női szerzői a „DIÁLOGOS: Spanyol-magyar irodalmi találkozások” ingyenes estjein az Urániában.

A sorozat október 2-án a feketeirodalom ibériai nagyasszonya, Alicia Giménez Bartlett és Szvoren Edina találkozásával indul. A spanyol és a magyar irodalom élvonala ad egymásnak találkozót októbertől az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Alicia Giménez Bartlett és Szvoren Edina, Elvira Lindo és Ugron Zsolna, valamint Rosa Montero és Szécsi Noémi rendhagyó sztárpárokként, kötetlen hangulatban vitatják meg a kortárs irodalom legfontosabb kérdéseit. A szerzőkkel Dr. Scholz László, az ELTE irodalomprofesszora beszélget.  Az esteken közelképet kapunk a szerzők munkásságáról, egyéni látásmódjáról, miközben az is felvetődik majd, hogyan látják a szerzők saját szerepüket a kortárs irodalomban. A találkozásokon összehasonlításra kerül a női írók hazai és spanyolországi helyzete, és arra is fény derül: miért különleges jelentőségű, ha egy sikeres könyv szerzője nem férfi?

Alicia Giménez Bartlett

Utóbbiról az október 2-i nyitótalálkozó spanyol résztvevője sokat mesélhet. Alicia Giménez Bartlett, a feketeirodalom ibériai nagyasszonya, akinek műveit 15 nyelvre fordították le, 2015-ben Meztelen férfiak című, férfi prostituáltakról szóló regényével elnyerte a Planeta-díjat. A rangos spanyol irodalmi elismerés érdekessége, hogy az írók álnéven és álcímen küldik be munkáikat – Giménez Bartlett pedig férfi álnéven nyert 486 pályamű közül. A sokoldalú és termékeny spanyol írónő első regényeinek fantasztikus sikere után végül feladta irodalomtanári állását, és teljes egészében az írásnak szentelte magát. Beszélgetőpartnere, Szvoren Edina ugyanakkor ma is tanít, miközben műveivel alig tíz év alatt a kortárs magyar irodalom sikerszerzői közé emelkedett. 2015-től a Magvető szerzője: Az ország legjobb hóhéra 2015-ben, a Verseim című prózakötete 2018-ban jelent meg.  Kritikusai tökéletes mondatait, lebilincselő történeteit dicsérik.

Szvoren Erika

Giménez Bartletthez hasonlóan Szvoren is számos irodalmi díjat mondhat magáénak: a Déry Tibor-díj (2010), a Bródy Sándor-díj (2011), az Artisjus Irodalmi Díj (2013), a József Attila-díj (2013) és az Európai Unió Irodalmi Díja (2015) mellett az immár negyedik alkalommal átadásra kerülő Libri Irodalmi Díjat is elnyerte Verseim című novelláskötetével. Az Uránia Nemzeti Filmszínház Kávézójában mégsem díjak, hanem kiemelkedő női írók és irodalmi sorsok találkoznak majd október másodikán, és az őszi folytatásban minden hónap első szerdáján.

A sorozat a budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az ELTE Spanyol Tanszéke valamint az Uránia együttműködésében valósul meg.

Ajánljuk figyelmedbe:

  • Alicia Giménez Bartlett és Szvoren Edina beszélgetése * 2019. október 2. 18.00 óra, Uránia Nemzeti Filmszínház
  • Elvira Lindo és Ugron Zsolna beszélgetése * 2019. november 6. 18.00 óra, Uránia Nemzeti Filmszínház
  • Rosa Montero és Szécsi Noémi beszélgetése *2019. december 4. 18.00 óra, Uránia Nemzeti Filmszínház