Hallottál már Junko Tabeiről, aki a Google nyitóoldalát hódította meg ma?

Ne add fel – ez Junko Tabei japán hegymászónő egyszerű tanácsa, őt ünnepli ma a Google nyitóoldalán.

Junko Tabei 80 éve, 1939-ben született egy kis Japán városban, Miharuban. 10 évesen szeretett bele a hegymászásba egy osztálykiránduláson.

Junko Tabei a Google nyitóoldalán
Junko Tabei a Google nyitóoldalán

Junko volt az első nő aki meghódította a Mount Everest (Csomolungma) csúcsát 1975-ben, de ő inkább úgy tekint magára mint a 36. ember aki elérte a világ legmagasabb pontját. Természetesen emellet számos más hegycsúcsot is meghódított összesen 76 országban.

Junko Tabei 3 éve 77 évesen hunyt el.

A felkészülés és az expedíció

Alakult egy csapat, a Japanese Women’s Everest Expedition, melynek 15 női tagja azt a célt tűzte ki, hogy meghódítja a világ legmagasabb hegycsúcsát. Tabei segített szponzort találni a küldetéshez, de sok helyütt azt a válasz kapta, inkább a gyerekneveléssel kellene foglalkoznia. Az utolsó pillanatban sikerült támogatót találni: a Jomiuri Simbun újság és a Nihon Televíziótársaság beszállt a projektbe, de a tagoknak így is jelentős összeggel kellett hozájárulni a küldetéshez.

Hosszú felkészülési időszak után az expedíció elindult Katmanduba 1975 elején. A csapat kilenc helyi serpát fogadott fel, hogy elkísérjék és segítsék a csapatot. A japán csapat ugyanazt az útvonalat válaszotta, mint korábban Edmund Hillary és Tendzing Norgaj, akik 1953-ban elsőként hódították meg a világ tetejét. Május negyedikén a csapat 6300 méteren táborozott, amikor is egy lavina érte el táborhelyüket. Tizenkét nappal később Tabei, serpa segítőjével Ang Tseringgel együtt feljutott a Csomolungma tetejére.

Itt egy rövid videó az expedícióról és Junko Tabei életéről: