Kiállításajánló: A pokol bugyrai… „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban

A Magyar Nemzeti Múzeum egyedülálló kiállítását ajánljuk, amely a második világháború utáni munkatáborok világát idézi fel.

A háború következtében megnőtt fogolylétszám miatt a GUPVI, a külföldiek Gulagjaként emlegetett táborok száma is jelentősen több lett. A munkatáborok mindennapjai szigorú szabályok között zajlottak: hajnali ébresztő, órákon át tartó sorakozó és létszámellenőrzés, ételosztás, majd 12-14 óra munka után térhettek csak vissza az emberek. A nők és a férfiak kivétel nélkül mind kemény fizikai munkát végeztek, és napi teljesítményük után kapták meg következő napi fejadagjukat. Az étel mennyisége és minősége, a nehéz munka, valamint a borzasztó higiéniás viszonyok is mind közrejátszottak abban, hogy a táborokban egymást érték a halálesetek. Az embertelen körülmények következtében megközelítőleg 300 ezer magyar veszíthette életét a Szovjetunióban.

Ennek a szomorú időszaknak állít méltó emléket a Magyar Nemzeti Múzeum 2017 végén nyílt új, állandó kiállítóhelye, a Málenkij Robot Emlékhely. A Ferencvárosi pályaudvar mellett, a Magyar Államvasutak egykori légoltalmi bunkerében helyet kapó kiállítás – melyet 2019-ben jelöltek az Év Európai Múzeuma Díjra, és több száz jelölt közül a negyven legjobb közé bekerült – fényképeken, plakátokon, visszaemlékezéseken és túlélőktől származó tárgyakon keresztül mutatja be hazánk második világháborús végnapjait, a kényszermunkára elhurcoltak szörnyű sorsát és a hazatérés keserédes pillanatait.

A Nemzeti Múzeum kiállítása ezt a hosszú évtizedekig tabuként őrzött hazugságszövetet bontja szálaira. Érzékelhetővé válik a civil fogolygyűjtés megrázó folyamata, a kényszermunka, a nők és a gyerekek helyzete, az éhezés és a tömeges pusztulás. Szembesít a hazatérés körülményeivel, a sokáig hallgatásra ítélt túlélők visszaemlékezéseivel. A szenvedés megértését, átélését túlélőkkel készült riportfilmek, műalkotások, multimédiás alkalmazások, mobiltelefonos applikáció, múzeumpedagógiai foglalkozások, programok, kiadványok segítik.

A kiállítás csak előzetes regisztrációval látogatható.

További információért látogass el a www.malenkij.hu oldalra.

Elérhetőség:
1097 Budapest, Fék utca 6.
+36 30 701 52 23
malenkij@mnm.hu