Mesés nyár a Balaton-felvidéken – Könyvajánló

Gajdos Erika Tímea Színek, fények, élmények Balaton-felvidék négyévszakos regénysorozata letehetetlen olvasmány. Olyan plasztikusan és részletgazdagsággal mutatja be a régiót, hogy az teljesen magával ragad.

Belesimulunk a tájba, főszereplőjévé válunk az élménydús, több idősíkon futó, színes történetnek. Mire a Mesés nyár a Balaton-felvidéken végére érünk, már nyúlunk a következő rész után, hogy átélhessük milyen a Misztikus ősz a Balaton-felvidéken. A főhős, Bánki Dorka a nagyváros fojtogató szorításából éppen a Balaton-felvidék meghitt nyugalmára vágyik, de nem könnyű a gondtalan kikapcsolódás, amikor a szürke hétköznapok taposómalmának nyikorgása már a zsigereinkbe égett. Dorka segítségére siet a dörgicsei Szerzetes, aki megtanítja a lelassulás és édes semmittevés művészetére. A Karma Ura az időkapun tartja a szemét, míg a rejtélyes Zöldszemű lovas a romantikus szerelem bűvkörében tartja a szingli lányt.

A Balaton iránti rajongás átsüt a sorokon, és kedvet kapunk hozzá, hogy bebarangoljuk a vidéket, felfedezzük a legapróbb települések rejtett kincseit, természeti-és építészeti értékeit, történelmünk emlékeit, szakrális helyeket. A Balaton-felvidéki életérzés azonnal magába szippant, és észrevétlenül átalakulunk, ahogy Dorka is. Lehuppanunk a virágos mezőre, majd a hömpölygő habfelhőkön utazunk, és szájtátva hallgatjuk a legendákat és meséket. A Szent Jakab Forrásban megmossuk arcunkat, majd elmerengünk az élet értelmén a középkori templomromoknak támasztva hátunkat.

Lenézünk az óriás tanúhegyek magasából, és minden gondunk eltörpül, mert a szabadság érzése szárnyakat ad. A Balaton-felvidék szépsége és különleges energiája semmihez sem hasonlítható, mindenkit átalakít és inspirál. Kihozza belőlünk igazi énünket. Bánki Dorka is ráébred, hogy itt az ideje megváltoztatni az életét. Megbirkózik a félelmeivel, és végre kiáll magáért, majd megvalósítja mélyre temetett gyerekkori álmait.

A Színek, fények, élmények regénysorozat első része, a Mesés nyár a Balaton-felvidéken egyszerre szórakoztató regény, érdekes útikönyv, igényes értéktár, tradicionális ételek gyűjteménye és spirituális útkeresés. Az író szenvedélyes szeretete a régió iránt magával ragadó, a tájleírások felemelően hatnak ránk, míg Füredtől Keszthelyig utazunk. Bár olvasnánk még hosszasan tovább, mert írói stílusa valóban mesés, ahogy egyik izgalmas élményből csöppenünk a másikba a sodró lendületű, kalandos történetben, melyben felvillan gyerekkori énünk, amikor még magától értetődően kapcsolódtunk a természettel és örömforrásainkkal.

A Balaton és a Balaton-felvidék szerelmeseinek kihagyhatatlan! Szerezd be itt: www.facebook.com/mesesbalatonfelvidek

Még hogy vége a szezonnak?! – 50+ program a Balaton körül szeptemberben