Tűzijáték 2019: Minden, amit a budapesti rakétaparádéról tudni kell

Az augusztus 20-i budapesti rendezvénysorozat nem lenne ugyanaz a 21.00 órakor kezdődő, 30 perces tűzijáték nélkül. 2019-ben a tűzijáték látványképe minden eddiginél nagyobb lesz: a Duna közepén 1600 m hosszban, az Országház déli végétől egészen az Erzsébet hídig tart majd.

A fellövés helyszínei:

– a Dunán lévő négy uszály és ponton a Kossuth Lajos tér Garibaldi utcai sarok és a Lánchíd közötti szakaszról,
– a Lánchíd,
– a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti Duna szakaszon lévő három uszály és ponton,
– az Erzsébet híd.

A nézők számára a legjobb látványt nyújtó helyek:

– a pesti oldalon: Id. Antall József rkp. (Széchenyi rkp.) és Jane Heining rkp. (Korzó és Belgrád rkp.)
– a budai oldalon: Sztehlo Gábor rkp. (Bem rkp.) és Friedrich Born rkp. (Várkert rkp.)

Aki a tűzijáték teljes látványát szeretné élvezni, az a Várból, a Halászbástyáról, a Budavári Palota Dunára néző vagy a Gellért-hegy északi oldaláról, sétányairól teheti azt meg, de még a Margit hídról is jól látható lesz a rakétaparádé.

Augusztus 20-i tűzijáték Budapest fölött

Forgalomkorlátozás

A tűzijáték telepítése augusztus 15-én kezdődik, majd folyamatosan zajlik több helyszínen a biztonsági előírások betartása mellett. A pirotechnikai termékek telepítést legalább 30 pirotechnikus végzi, de az ünnepi tűzijáték előkészítésében további 30 szakember is részt vesz. A Lánchíd és az Erzsébet híd mint fellövési helyszínek, teljesen le lesznek zárva a forgalom és a nézők elől is 18:00 órától kb. 23:00 óráig.

Technikai információk és látványterv

A 2019-es budapesti tűzijátékba több mint 26 000 látványeffektet terveztek a pirotechnikusok. Ehhez mintegy 6 500 db pirotechnikai elemet kell bekötni kb. 55 km-nyi vezetékkel, majd külön-külön elindítani. A legmagasabb látványt nyújtó tűzijáték bombákból legalább 3 600 db lesz, a legnagyobb kaliberű 200 mm. A látványt színesíti még több mint 2 500 db római gyertya és még mintegy 500 db egyéb termék.

A tűzijáték elemeinek össztömege több mint 8 000 kg (csak a pirotechnikai robbanóanyagok nettó tömege 2,5 tonna fölött lesz), melyek elindítása rádió-vezérelt modulokkal történik. Bármikor egyetlen gombnyomásra leállítható, sőt adott esetben a berendezés arra is lehetőséget nyújt, hogy a tűzijátéknak csak bizonyos részeit, egyes kilövési helyszíneit állítsák le, miközben más kilövési pontok működése zavartalanul folytatódhat.

Íme, a látványterv!

Forrás: augusztus20.kormany.hu