3 szuper augusztusi program a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad egész nyáron színvonalas programokkal kedveskedik az estéket a csillagos ég alatt eltölteni kívánó vendégeinek. Következzen most 3 izgalmas esemény az augusztusi kínálatból! 

National Georgian Ballet Sukhishvili – táncest (2019. augusztus 16. és 17.) 

A „Sukhishvili” hagyományos grúz és különböző klasszikus táncokat ötvöző műsort mutat be első alkalommal a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a grúz nép múltjáról és hősiességéről. Az innovatív tánctársulat alapításától kezdve jelentősen eltér a modern balett hagyományaitól, a folklór témákat modernizálva, klasszikus táncelemekkel tölti meg, izgalmas és látványos produkciókat létrehozva. A szigeti színpadon augusztusban látható előadást a lélegzetelállító jelmezek és a gyönyörű koreográfia teszik teljessé.

A grúz nemzeti balettet, vagyis Grúzia első hivatalos állami tánccsoportját 1945-ben Iliko Sukhishvili és Nino Ramishvili alapította, akik nemcsak a színpadon, hanem az életben is egy párt alkottak. A társulat működése óta a világ szinte összes színpadán óriási sikerrel lépett már fel, többek között a Sydney Operaházban, a Royal Albert Hall-ban vagy a Metropolitan Operában. Ráadásul ez az egyetlen népi társulat, amely a leghíresebb és legigényesebb színpadon, a milánói Scala pódiumán rekord sikert ért el: tizennégyszer tapsolta vissza őket a közönség egy fellépésük végén.

Ünnepi koncert – Magyar Mise és Új Magyar Rapszódia (2019. augusztus 20.) 

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad egy harminc évvel ezelőtti ősbemutatója, a Tolcsvay testvérek nevéhez fűződő Magyar Mise tér vissza a sziget fái közé augusztus 20-án. Az Európa-szerte népszerűvé vált zenei kuriózum mellett a szervezők egy új, nagyszabású ősbemutatóval is készülnek a nemzeti ünnepre: Tolcsvay László Új magyar rapszódiája is látható lesz az államalapítás ünnepén.

A zeneszerző szimfonikus zenekarra komponált műve, az Új magyar rapszódia kimondottan erre az alkalomra született. A darab a mai gyorsan változó világra, benne Magyarországra rezonáló muzsikája csapongó és sokféle, hol melankolikusan töprengő, hol szenvedélyes vagy heroikus, miközben a hirtelen váltásoktól sem mentes érzéseket tükröz. Tolcsvay László új művét a tehetséges, fiatal zeneszerző, Ott Rezső hangszerelte és Kocsár Balázs vezényli a Margitszigeten. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara.

„Azért választottam ezt a zenei formát, mert ez tűnt a legalkalmasabbnak arra, hogy kifejezze a bennem kavargó csapongó, rapszodikus és a megnyugvást, a reményt kereső gondolatokat, érzéseket. Próbálok végig hű maradni ahhoz a zenei nyelvhez, amiben felnőttem. Engem még Kodály módszere szerint tanítottak mestereim. Különös, vagy éppen természetes, hogy amit a rockzene elementáris zenei nyelvezetében megéreztem, az azonos az emberi lelket megszólítani képes népdal esszenciális igazságával. Komponálás közben Magyarország sorsa, történelme, jövője, tájainak szépsége, a budai Várban töltött gyerekkorom, anyám, apám, az egész eddigi életem inspirál. Bízom benne, hogy a hangok összerendezik majd gondolataimat, irányítják érzéseimet, és az ünnephez méltó muzsika születik.” – írta készülő művéről a zeneszerző 2019 márciusában.

A Magyar Mise új pályaszakasz felé indította szerzőit, hallgatói számára pedig úgy beszél a spiritualitás fontosságáról, hogy nem követi szigorúan egyik egyházi felekezet előírásait sem. Zeneileg rendkívül sokrétű, a rock-, a szimfonikus- és a népzenét ötvöző oratórium, melynek előadásaiban a Muzsikás Együttestől Vikidál Gyulán át Pitti Katalinig, a hazai zenei élet minden műfajának nagyjai dolgoztak. Az unikális zenei anyag és annak rendhagyó megvalósítása nemcsak itthon aratott sikert: turné keretében járta végig Németországot Dortmundtól Münchenen át Aachenig, ahol a legnagyobb templomokban és neves koncerttermek színpadain adták elő. Ősbemutatója 1987. július 12- én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon volt Novák Ferenc koreográfiájával, Csikós Attila díszletében, Koltay Gábor rendezésében. 1990 december végén a Zeneakadémián adták elő, melyet a Magyar Televízió is közvetített.

blank

ŽAGAR – Electric Rituals – koncert (2019. augusztus 23.) 

A Zságer Balázs vezette Žagar megalkuvás nélkül, bátran járja saját útját és inspiráló, felemelő világot teremt közönségének. A hazai elektronikus szcéna éllovasaként mindig a megújulás jellemzi. A formáció ezúttal számos tehetséges vendégművésszel lép fel, nagy hangsúlyt fektetve a vizuális megjelenésre és a színpadi látványvilágra. A végeredmény egy igazán sodró és kiforrott pszichedelikus flow-élmény.

blank