Zenélő Budapest – Javában zajlik a különleges fővárosi programsorozat

2019-ben ötödik alkalommal szervezte meg a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a június 1. és augusztus 18. között zajló eseménysorozatot. 

Összesen közel 600 ingyenes, kültéri koncerten vehetünk részt a fővárosban a nyár folyamán a Zenélő Budapest program keretében. Június 1-je és augusztus 18-a között a város legszebb közterein, ikonikus épületek árnyékában fedezhetjük majd fel az élőzene varázsát, sőt azon sem szabad meglepődnünk, ha hirtelen huszárruhába öltözött rézfúvósok zendítenek rá a Mátyás templom tövében, vagy ha a Vásárcsarnok közepén egy tradicionális cigányzenekar kezd muzsikálni.

A Műcsarnok oszlopcsarnokának árnyékában jazz zenészek játszanak majd klasszikusokat, a Margitsziget Zenélő Kútjánál pedig egy női vonósnégyeshez fog csatlakozni egy klarinétművész. A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében fafúvosok, a Szépművészeti Múzeum előtt szaxofon kvartett emeli majd a hangulatot, de erdélyi népzenét is lehet hallgatni a Vajdahunyadvár udvarán.

A helyszínek java az eddigi évadokban már elválaszthatatlan részévé vált a Zenélő Budapestnek, a színes kínálatban pedig minden műfaj rajongója könnyen találhat majd megfelelő zenei csemegét. A júliusi szombatokon a Várkert Bazárban például fiatal könnyűzenei tehetségeket lehet hallgatni, a Magyar Nemzeti Galéria előtt pedig jazz gitárosok és festők közös performanszait láthatjuk.

blank

A programokon fellépő zenészek mindegyike az ország legrangosabb zenekarainak, együtteseinek tagja, vagy az új generációk kimagasló tehetsége, ráadásul koncertjeik nagy része minden héten meghallgatható.

Az idei, ötödik év programjának fókuszában a régi pesti kávéházak hangulata áll, melynek felidézéséhez a Március 15. téren és a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézójában szerveznek koncerteket. Szintén új tematikának számít a hagyományos, szakrális kóruszene: a Mátyás templom mellett felállított pavilonban ilyen műveket lehet majd hallgatni minden vasárnap délután júliusban.

blank

A Zenélő Budapest koncertsorozat Budapest Főváros Önkormányzatának hivatalos turisztikai- és fesztiválszervező cége, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében valósul meg, Budapest Főváros Önkormányzata és a Miniszterelnökség támogatásával. A projekt ötletgazdája Götz Béla, művészeti vezetője Götz Nándor.

További információ a programsorozatról a Zenélő Budapest honlapján olvasható.