5 kihagyhatatlan koncert a Fesztiválakadémia Budapest júliusi kínálatából

A fővárosi Zeneakadémia 2019 nyarán is megtelik élettel, hiszen ismét világhírű művészek mutatkoznak majd be a magyar közönségnek a Fesztiválakadémia Budapest rendezvénysorozat keretein belül. Következő összeállításunkban a legígéretesebb koncertekből szemezgetünk.

A Fesztiválakadémia nyitókoncertje (2019. július 20. – 19:30) 

A rendezvénysorozat nyitókoncertjén az irodalom és a zene tökéletes fúziója tárul majd a hallgatóság elé. Elsőként Rebel: Káosz című balettszvitje hangzik el az akadémia növendékeinek tolmácsolásában, melyet John Dryden a zene védőszentje, Szent Cecília napjára íródott költeménye inspirált. Ezt követi Schubert egy kortársa, Schubart: A pisztráng című versére íródott dala. Harmadik tételként érkezik Alan Ridout narrációval kísért hegedűdarabja, mely a Ferdinánd, a bika című Walt Disney meséhez készült; végezetül pedig Vivaldi klasszikusa, A négy évszak kerül terítékre olyan művészek közreműködésével, mint Vilde Frang, Kokas Katalin, Alina Ibragimova, narrátorként pedig Tompos Kátya.

Balogh Máté: TRIOverture (2019. július 21. – 19:30)

Az Artisjus- és Junior Prima-díjas zeneszerző a Fesztiválakadémia felkérésére készített bevezető művet Brahms op. 114-es a-moll triójához, melynek ősbemutatóját tekintheti meg a Zeneakadémia közönsége július 21-én. „Darabom úgy épül fel, hogy annak konklúziója a Brahms-trió maga – más megfogalmazásban: munkám a Brahms-mű nyitánya. Szándékom és reményeim szerint a hallgatók mindezt egy nagyformájú darabegyüttesként értelmezik, amit Brahms-szal közösen írtam.”

Bach & Bartók & Sosztakovics (2019. július 22. – 19:30) 

3 kiemelkedő zeneszerző 3 világhírű műve kerül bemutatásra a programsorozat július 22-i alkalmán. Bach c-moll triószonátája a Nagy Frigyes porosz király kihívására készült Musikalisches Opferből; Bartók 1. hegedű-zongora szonátája, illetve Sosztakovics g-moll zongoraötöse. Közreműködik többek között Maximilian Hornung, José Gallardo és Razvan Popovici.

Joshua Bell (2019. július 23. – 19:30)

Joshua Bell személyében egy Grammy-díjas művész is tiszteletét teszi a Fesztiválakadémián 2019-ben. A mindössze 17 évesen már a Carniege Hallban muzsikáló hegedűvirtuóz Beethoven „Tavaszi” szonátájában, valamint Dvořák A-dúr vonóshatosában működik majd közre.

A Fesztiválakadémia zárókoncertje (2019. július 28. – 19:30) 

A komolyzenei eseménysorozat utolsó estéjén a francia barokké lesz a főszerep. A Napkirály udvarának pompáját idézik majd meg az előadott művek, de a zárókoncert magját az eredetileg hét csellóra komponált Pierre Boulez: Messagesquisse-je alkotja.

blank