Nemzetközi gitárművészek a Balaton partján

Sokan egész évben a balatoni nyaralást várják, hogy végre kiszabadulhassanak a hétköznapok egyformaságából, de a strandolás után szívesen beiktatnának egy-egy színvonalas kulturális programot is a kikapcsolódásba. Kiváló lehetőség a felüdülésre vagy elmélyülésre a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál, amely június 22. és 29. között immár 14. alkalommal várja a hangszer kedvelőit, ahol számos hazai és külföldi fellépő nyújtja a virtuóz vagy éppen romantikus, élő gitárzenét.

Edin Karamazov

A Fesztiválról

Balatonfüred Nemzetközi Gitárfesztivál Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye. Az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait. Az elmúlt 13 évben a világ több mint 30 országának művészei léptek színpadra, ez közel másfélmillió ember szórakoztatását, programjainak nemzetközi megmérettetését és a gitárosok képzését jelenti. A nemzetközi gitárfesztivál szervezője és művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

A helyszínről

A fesztivál 2006 óta minden év június utolsó hetében kerül megrendezésre Balatonfüred reformkori városrészében, amely kiváló környezetet biztosít egy nyár eleji fesztiválnak. A 2019. évi, immár hagyományteremtő rendezvény időpontja 2019. június 22–29. Balatonfüred két meghatározó, különleges, gyönyörűen felújított épületében – Kisfaludy Galéria, Ferencsik János Zeneiskola – zajlanak a Gitárfesztivál programjai. Érdemes az épületek történetével is megismerkedni, valamint az esti koncertek helyszínein zajló kiállításokat napközben, például a koncertek előtt megtekinteni.

Vendégeknek és zenészeknek egyaránt

A programok a zenerajongók mellett a szakmabeliekhez, muzsikus hallgatókhoz és tanáraikhoz is szólnak – az esti koncertek mellett nyilvános mesterkurzusokon, hangszerkiállításon és vásáron vehetnek részt. A rendezvény délelőttönként nyilvános mesterkurzusok formájába tanulási lehetőséget biztosít a szakmai érdeklődők számára, ahol a világ kiváló művész-professzorai adják át tudásukat, tapasztalataikat, műhelytitkaikat a fiataloknak és tanáraiknak. A mesterkurzusok mellett a közönséget kézzel készült mesterhangszerek kiállítása várja: a hangszerkészítők segítségével a látogatók betekintést nyerhetnek a nemzetközi kiadványok és a hangszerépítési technikák világába.

Délutánonként szakmai programokat szerveznek gitárzenekari próbák formájában, amely a közös zenélés örömét, az egymásra figyelés fontosságát, a közös produkció megalkotásának nagyszerűségét adja a résztvevőknek. Az egy hét alatt összeállított és megtanult programot a fesztivál utolsó napján koncerten mutatja be a gitárzenekar az esti zárókoncerten. A többi estén a gitáros művészvilág kiemelkedő tagjai adnak koncerteket, amelyek egyaránt szolgálják a kikapcsolódás és a tanulás lehetőségét. Lehetőség szerint minden művész a saját hazájából is hoz koncertanyagot a régi zenétől a kortárs zenéig. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a közönség bepillantást nyerjen más országok zenei világán keresztül ottani zenei kultúrába, zeneszerzőiket megismerhesse, a gitáros résztvevőknek pedig lehetőségük nyílik arra, hogy repertoárjukat bővíthessék.

Eötvös József

Programkínálat

A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál idei első napján, június 22-én a svéd Johannes Moller nyitja a koncertek sorát. Már fiatalon fény derült remek előadói és komponáló képességeire, hamar kialakult karakteres, egyéni hangja, amelynek csodálóit köszönheti. Tehetsége, ösztönös játéka lehetővé teszi, hogy a XXI. század egyik nagy ikonjává váljon. A másnap esti hangverseny első felében a 2018. évi Pozsonyi „J. K. Mertz” Nemzetközi Gitárverseny (Szlovákia) győztese, Carlo Curatolo (Olaszország) és a Manfredoniai Nemzetközi Gitárverseny (Olaszország) győztese, Antonio Fiorentino lép színpadra, majd a második részben az olasz Luciano Pompilio (Olaszország), a Cittá di Manfredonia nemzetközi gitárfesztivál és az In Concerto Season Chamber Music művészeti igazgatója.

Edin Karamazov – aki szólistaként rendszeres partnere mások mellett Stingnek – többféle, különböző korszakokból és kultúrákból származó pengetős hangszeren játszik. Elszántan kutatja a lantok használatát modern zenében és kortárs improvizációs kontextusban., Októberi Zeneakadémiai lantkoncertje előtt június 24-én gitármuzsikáját hallgathatjuk Balatonfüreden.

A fesztivál egyik „nagyágyúja” a lengyel Łukasz Kuropaczewski, aki négy napon is tart mesterkurzust a fesztiválon. A 38 éves művész a lengyelországi Poznan Zeneakadémiájának oktatója, előadóművészet témakörben doktorátussal is rendelkezik, emellett a Poznanban évente megrendezésre kerülő Lengyel Gitárakadémiai Fesztivál művészeti igazgatója – tehetségéről június 26-i szólóestjén bizonyosodhatunk meg.

Lukasz Kuropaczewski

Június 27-én az esti koncert első felében Szalai Lotti Junior Prima-díjas gitárművész mutatkozhat be önállóan a közönségnek, aki 2013 óta tanul a Zenekadémián Eötvös József Liszt-díjas gitárművész vezetésével, és kamarapartnerként már bizonyított Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, Kertesi Ingrid operaénekesnő és Szilvágyi Sándor gitárművész oldalán. A második részben a 2019. évi Belgrádi (Szerbia) GAF Nemzetközi Gitárverseny győztese, a jelenleg a mesterdiplomáján dolgozó orosz Igor Klokov muzsikál, aki a fellépések mellett elhivatott tanár is a németországi Rheinland-Pfalzban.

A fesztivál zárásaként a LA VOLTA elnevezésű, 6–8 tagú, 14 és 20 év közötti fiatal zenészekből álló együttes, akik a bázeli Reinachi Zeneiskola diákjai. Változatos repertoárjuk a XVI–XVIII. századi zenétől a népzenén, az európai, észak-amerikai és latin-amerikai zenén át egészen a popzenéig (ragtime, bossa nova stb.) terjed. Vezetőjük, az együttes alapítója és karmestere Jürgen Hübscher, aki lantjátékárol szólistaként, valamint Paul Esswood kontratenor és Bernhard Böhm furulya- és barokk fuvolaművész kamarapartnereként vált ismertté.

A részletes programkínálatról itt olvashatsz.

A koncertek balatonfüredi lakosoknak ingyenesek! (A jogosultságot lakcímkártyával szükséges igazolni).

Jegyek kaphatók a Balatonfüred Tourinform Irodáiban, valamint a koncertek helyszínén a program kezdete előtt 1 órával.