2019-ben is várnak a Concerto Nyárestek

Händel, Bach, Vivaldi, Mozart, Haydn és Beethoven klasszikusaival, Keller András és Kovács János vezényletével várja idén is nyáresti, szabadtéri koncertjeire a komolyzene kedvelőit a Concerto Budapest.

Amabile beltà, vagyis a szívnek kedves szépség – ez a fordulat szerepel a mai, június 13-i koncert első számának címében, ám a kifejezés minden túlzás nélkül a nyáresti barokk program egészére is ráillene. A Concerto Budapest fuvolaművésze, Kaczander Orsolya és az ugyancsak zenekari tag Ella Dániel szólóival felhangzó Händel-kompozíció nyomában két örök népszerűségű klasszikus következik majd: Bach IV. brandenburgi versenye és Vivalditól A négy évszak. Az együttes koncertmestere, Környei Zsófia mindkét műben kitüntetett szerephez jut.

Június 20-án, a sorozat második estjén a nyáresti koncertek első számú főszereplője, Mozart fogja uralni a Keller András által irányított programot, két megunhatatlan slágerdarabbal és egy ritkábban előadott kettősversennyel. A Figaro házassága elementáris lendületű nyitánya után ugyanis a két hegedűre és zenekarra komponált C-dúr concertone szólal majd meg, méghozzá a közelmúltban a Virtuózok adásaiból és a tavaszi Mozart-napon megismert elragadó tehetségű testvérpár, a tízes éveik első felében járó Abouzahra Amira és Abouzahra Mariam hegedűszólóival. A koncertet végül a „Nagy” jelzővel illetett G-moll szimfónia zárja majd.

Július 4-én a bécsi klasszika három óriásának egy-egy műve kerül Kovács János pálcája alá. A hagyomány szerint egy szerencsés kimenetelű baleset, a londoni ősbemutatón leszakadt csillártól sértetlenül maradó közönség hálája révén ragadt rá Haydn 96. (D-dúr) szimfóniájára a „Csoda” melléknév, s habár a történet hitele, illetve a szimfónia azonosítása kérdéses, azért a műre nagyon is ráillik ez a jelző. Ezután Horváth Béla, Klenyán Csaba, Tóth Bálint és Mohai Bálint előadásában hangzik fel Mozart Esz-dúr sinfonia concertante-ja, a koncertet és egyúttal a zenekar nyáresti sorozatát pedig Beethoven zenéje, a VIII. szimfónia zárja majd.

blank

A programsorozatnak ebben az évben is a Pesti Vármegyeháza kellemes hangulatú és akusztikájú díszudvara ad otthont.

További információk a Concerto Budapest weboldalán olvashatók.