Bottega del Vino – Egy szelet Olaszország a Fő utcában

A bor és mámor istene, Dionüszosz irigykedne, ha tudná, hol jártunk nemrég. Május végi célpontunk ugyanis a Fő utcai Bottega del Vino volt, ami egy kávézó, borszaküzlet és bisztró harmonikus párosítása. A város világhírű látványosságaitól néhány percnyi távolságra fellelhető „borbutik” polcai minőségi borokkal vannak megtömve, de díjnyertes prosecco és grappa is akad a kapható termékek között.

És ahogyan a kávé elmaradhatatlan része az olasz kultúrának, az üvegfalú borkereskedés piros csészékbe tölti a minőségi Caffé Pertét, amit válogatott kávébabból, saját pörkölő üzemükben, Budaörsön állítanak elő. A cég egyébként több mint 20 éve jelen van a hazai piacon.

Fotó: Egy jó kép rólad

Első benyomás

Egy, a budapesti vendéglátásban ismert olasz üzletember és felesége hozta életre a helyet, az olasz konyhaművészet és borkultúra apró szentélyeként. Számukra a tradíciók tiszteletben tartásánál csak a minőség fontosabb kritérium, és ez a berendezéstől a kapható tételeken át minden részletben érzékelhető. Fagerendák, modern, steam-punk jellegű lámpák, pekán barna asztalok és minimalista székek ragadják meg a betérők tekintetét. A háttérben hangulatos olasz lounge zene szól, az üvegfelületeknek hála világos térben találja magát, aki ellátogat hozzájuk.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Amíg a piadinánkra vártunk, megtudtuk, hogy a Bottega del Vino kínálatában számos díjnyertes alkoholos ital szerepel; közülük kettőt meg is kóstoltunk. Először a világos aranyszínű grappát, a Le Dic’Otto Lune-De Marzadrót töltötték a poharunkba, ami gyümölcsösen tüzes táncra invitálta ízlelőbimbóinkat. Az utóbbi három évben ez az ital érdemelte ki a világ legjobb grappájának járó elismerését. Ezután a Nebbia proseccóval koccintottunk, ami idén a Vinitaly nyertese lett. Treviso tartomány Valdobbiadene nevű városában készült, és visszafogott buborékossága, valamint enyhén édes íze miatt minket is megnyert magának.

Vissza a piadinához

A Bottega del Vino ételeiről tudni kell, hogy a helyben készült finomságok mind kiváló, Olaszországból érkező hozzávalókból készülnek. A piadina alapját, azaz az olasz lepénykenyeret is a mediterrán országból szállítják. Felületére stracchino, egy kenhető sajt kerül, ami friss tehéntejből készül; ezután friss rukkola és prosciutto kerül még rá feltétként, így tekerik fel. Mi a prosciutto cottót választottuk, ami főtt sonkát jelent, viszont vegán és vegetáriánus variációk is elérhetőek az étlapon. Ez a melegen tálalt, vágódeszkán szervírozott fogás meglepően kiadósnak bizonyult, de azért a mellé kínált, szeletelt koktélparadicsomokat sem hagyhattuk ott.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

A messze földön híres olasz desszertek remekül passzolnak a kávé mellé, miért éppen egy olasz szellemiséggel átitatott üzletben ne lehetne villára tűzni őket? Ráadásul nem akárhonnan szerzik be: Budapest legelső olasz cukrászdája, az Angelocafé készíti az isteni édességeket, amelyek közül kettőt is volt szerencsénk megkóstolni. Elsőként a Dolce Della Casa Bianco nevű rétegelt tortácskát, amit málnaszirup, étcsokoládé, vaníliakrém, és isten fehércsokoládé tesz ellenállhatatlanná. A másik választásunk egy szívalakú, csupa csokis különlegesség, a Cioccolato volt, rajta étcsoki forgáccsal. Bár teljesen más az ízviláguk, 10/10-es volt mindkettő.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Miután megtapasztaltuk a hely barátságos atmoszféráját, arra jutottunk, máskor is beugranánk, akár a barátaink társaságában egy izgalmas borkóstolóra, vagy egyszer-egyszer ebédre (választható 5 féle saláta, sajttálat, prosciutto sárgadinnyével, tésztaételek). A kávét most kihagytuk, de egy szelet sütemény társaságában kipróbáljuk legközelebb!

1011 Budapest, Fő utca 14-18.

Fotók: Egy jó kép rólad