Libri irodalmi díj: Íme a nyertesek

Május 15-én este rendezték meg a Budapest Music Centerben a Libri irodalmi díj, valamint a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes átadóját. 

A 2016-ban alapított elismerések célja minél szélesebb közönséggel megismertetni a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveit. 2019 februárjában a hazai kulturális élet több, mint 140 képviselője tett javaslatot, hogy a tavaly megjelent szép- és tényirodalmi alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson a közönség.

„A díjakat egyre többen ismerik, idén már 21 ezer ember szavazott kedvenc könyvére. Missziónk, hogy a valóban értékes és fontos könyvek méltó ismertségre tegyenek szert.”

– mondta el Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing és kommunikációs igazgatója.

A Libri irodalmi díjat ezúttal Szvoren Edina Verseim című novelláskötete nyerte el. A zsűri egyik tagja, Károlyi Csaba irodalomkritikus szerint:

„A díjazott kötet szerzője a hatásvadászat legcsekélyebb nyoma nélkül ír. Az információ visszatartásának nagy művésze, mindent tud az elbeszélői technikákról. Prózája egyszerre nagyon profi és nagyon emberi; nem túl vidám, mégis tele van humorral. Ma talán ő tud a legjobban novellát írni a kortárs magyar irodalom alkotói közül.”

Fotó: Mudra László

A közönségdíjat Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem címmel írt, első regényének ítélték. A szerző korábban költőként, publicistaként és rádiókritikusként volt ismert, legújabb műve azonban valósággal berobbant az irodalmi életbe. Beck Zoltán zsűritag szerint:

„Krusovszky regénye korszakos mű, a köztesség generációjának regénye; azé a generációé, amelyikben már nem él az a reflektálatlan hit, hogy van, hogy lehet mit továbbadni az utánuk jövőknek.”

Fotó: Mudra László

A tavalyi győztesek: