Hol töltsd idén a Kávéházak Éjszakáját?
Íme a kedvenc programjaink 2019-ben

A május 17-én második alkalommal megrendezésre kerülő Kávéházak Éjszakája 2019-ben összesen 30 helyszínen várja a kávé- és a kultúra szerelmeseit. Az ingyenes programok között számos koncertet, versszínházi előadást, felolvasást és kávétörténeti beszélgetést találunk. Mutatjuk a kedvenceinket!

Centrál Kávéház (V. kerület, Károlyi Mihály u. 9.)

Az 1887 óta működő belvárosi Centrál kávéházban Petőfi Sándor és Arany János barátsága elevenedik meg bravúros levelezésükön keresztül, melyet Kamarás Iván és Fenyő Iván tolmácsolásában hallhatunk. A költők különleges kapcsolatáról adnak tanúbizonyságot ezek a dokumentumok, de emellett a forradalom és szabadságharc korszakának fontos történelmi emlékeiként is tekinthetünk rájuk. Ezt követően az Emil.RuleZ és a Gringo Sztár együttesekből megismert Gereben Zita áll majd színpadra jazz és pop stílusjegyeket ötvöző muzsikájával.

Gereben Zita is fellép a Kávéházak Éjszakáján

Magvető Café (VII. kerület, Dohány u. 13.)

A Magvető Kiadó Dohány utcai irodalmi kávézójában Fehér Boldizsár indítja az estét, aki A vak majom címmel megjelent első regényéből olvas fel részleteket. Őt követi a ’20-as évek fekete-fehér filmjeinek hangulatát megidéző Iván Szandra Duó. A Ruby Harlem zenekar frontasszonya ebben a formációban Jász Andris szaxofonos kíséretében énekel nagyszüleink idejében megszületett slágereket. 19:30-tól Csemer Boggie újabb szobakoncertjét élvezhetjük, aki már visszatérő vendégnek számít a Magvető Caféban. Az énekesnő után a méltán népszerű slammer, Saiid érkezik, aki ezúttal a Speiz Boiz csapatával mutatkozik be a közönségnek. Végezetül pedig Ónodi Adél monodrámáját hallhatjuk, melyben egy magányos, fiatal lány utazása és az életében bekövetkező sorsfordító találkozások kerülnek terítékre.

Gustolato Budapest (V. kerület, Hercegprímás u. 13.)

A Szent István Bazilika szomszédságában elhelyezkedő itáliai specialitásokat kínáló étterem a Kávéházak Éjszakájának is fontos szereplője lesz. 18 órától – jegyvásárlás és előzetes regisztráció fejében – mindent megtudhatunk az olasz kávéról és a baristák által alkalmazott technikákról, majd meg is kóstolhatjuk az elkészült különlegességeket. 19 órától megismerkedhetünk az Olaszországba kitelepült, temesvári születésű Illy Ferenc nevéhez köthető Illy kávé történetével, az estét pedig Kovács Linda és Bende Zsolt Jazz Duójának koncertje zárja.

Babérliget (VII. kerület, Kertész utca 29.)

A könyvesboltként és új hullámos kávézóként egyaránt funkcionáló helyszínen a tavalyi év magyar barista bajnoka, Hegedűs László tart izgalmas előadást a kávé eredetéről, és annak múltbéli kávéházi alkalmazásáról. Este 8 órától pedig Szervét Tibor olvas fel Hamvas Béla A babérligetkönyv című különleges esszégyűjteményéből.

2019-ben is lesznek irodalmi programok a Kávházak Éjszakáján

Parisi Café (VI. kerület, Andrássy út 39.)

A Monarchia nagybetűs eleganciáját megidéző, a Párisi Nagy Áruház Lotz-termében működő kávéházban Ady költészetének néhány szeletét mutatja be „A föl-földobott kő” című verszenei előadásában Turek Miklós a Makám együttes kíséretével. 21 órától pedig egy nemzetközi vendéget, a kubai afro-jazz királynőt, Elsa Vallet láthatjuk, Afrocando névre keresztelt, magyar jazz zenészekből álló új zenekarával.

Dunapark Étterem és Kávéház (XIII. kerület, Pozsonyi út 38.)

A csupa zölddel körülvett Pozsonyi úti kávéházban elsőként az olasz gyökerekkel rendelkező Pátkai Rozina és zenekara ad koncertet. A bossa nova és jazz stílusban felcsendülő dalok között megzenésített verseket is találunk. Este 22:30-as kezdéssel Hámori Gabriella, színésznő bújik Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni bőrébe, hogy a nemrégiben kiadott naplójából készült előadást bemutassa közönségének.

Ha irodalomra vágysz a kávé melle ezen az éjszakán

(A képek forrása: Kávéházak Éjszakája)

Ha más helyszínt választanál a Kávéházak Éjszakáján: