5 kortárs magyar regény, amit májusban olvasunk

Van jobb májusi program, mint egy napsütéses délután kortárs regényt olvasni a parkban? Mi az alábbi könyvekre tettük le a voksunk. Ki olvas velünk?

Grecsó Krisztián: Vera

Grecsó Krisztián februárban megjelent regénye az 1980-as évekbeli Szegedre repít vissza. A történet főszereplője az általános iskolás eminens tanuló, Vera, akinek pár hét leforgása alatt visszafordíthatatlanul megváltozik az élete. Az író egy 11 éves lány hangján mesél – meglepően hitelesen – családi titkokról, iskolai kiközösítésről és az első szerelemről. Méghozzá olyan jól, hogy elhisszük neki, ilyen a felnőtté válás rögös útjának kezdete, gyerekperspektívából.

Magvető Kiadó

Háy János: Kik vagytok ti? – Kötelező magyar irodalom

Szerb Antal 1934-ben megjelent Magyar irodalomtörténete óta nem látott napvilágot ilyen hatalmas, átfogó, többéves kutatómunkát összesítő, irodalomtörténeti mű. Több mint 700 oldalas könyvében, Háy János humorral mesél a magyar irodalom legnagyobb alakjairól, sőt nem fél lerombolni a köréjük húzott falakat és valódi fényükben, sebezhető emberekként bemutatni őket. Háy így mesélt célkitűzéséről: „Azt akartam, hogy legyenek újra érinthetők, közvetlenek és megszólíthatók. Hogy olyanok legyenek, mint a barátaink, a rokonaink, az osztálytársaink. Hogy embernek látszódjanak, nagyszerűeknek és esendőeknek, olyanoknak, akikre lehet haragudni, és olyanoknak, akiket lehet szeretni.”

Európa Könyvkiadó

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

A verseivel és novelláival ismertté vált Krusovszky Dénes első regénye, amelyben a húszas évei végén/harmincas évei elején járó fiatalok útkeresését mutatja be egy nagy adag empátiával, tavaly nyáron jelent meg. A főhős Lente Bálint online újságíró, akivel először egy vonatút során találkozunk, amint a MÁV-on zötyög hazafelé a szülőfalujába egy esküvőre. Krusovszky úgy tekint vissza a múltra és beszél a jelenünkről, hogy nem akar vért izzadva választ adni az egzisztenciális problémáinkra, mégis sikerül neki átadni egy komoly mondanivalót.

blank
Magvető Kiadó

Ungváry Rudolf: Balatoni nyaraló

Május 6-án hétfőn jelenik meg Ungváry Rudolf igazán érdekfeszítőnek ígérkező regénye, amelyben egy badacsonyi nyaraló évszázados történetét megörökítve rajzolja fel a Balaton-felvidéken letelepedett s ott a bortermelést meghonosító Lessner família és keresztény középosztálybeli környezetének hol szerencsés, hol végzetes fordulatokkal terhes sorsát. A 18. század végén kezdődő és egészen napjainkig tartó história ma élő leszármazottak visszaemlékezései, újsághírek és fényképek nyomán bontakozik ki. Alig várjuk, hogy olvashassuk!

blank
Jelenkor Kiadó

Száraz Miklós György: Székelyek

Száraz Miklós György legújabb könyve a székely emberek természetén és szokásain keresztül mesél Székelyföld történelméről, de a komoly kutatómunkára alapuló művelődéstörténeti kötetben az író felidézi saját fiatalkori kalandozásait is. Száraz tényekből építkezve mesél szubjektíven a székely szó eredetéről, a moldvai csángókról, a csíksomlyói búcsúról és még sok minden másról.

blank
Scolar Kiadó

Az alábbi képre kattintva olvashatjátok Száraz Györggyel készített interjúnkat!