Az 5 legszebb szecessziós épület nyomában
Egy különleges séta Budapesten

Minden új művészeti stílus, irányzat, vagy mozgalom hátterében volt egy mozgatórugó. Vajon mi ösztönözte a szecesszió kialakulását? A Beyond Budapest legújabb sétáján felfedezzük a Szecesszió történetét és ellátogatunk Budapest ikonikus szecessziós épületeihez.

Az első séta 2019. május 11-én indul, amikor megtudjuk mi az a bajuszfogó bögre, és az is kiderül, hogyan vélekedett a gyermek Karinthy az új stílusirányzatról, vagy hogy mi köze a Szecesszióhoz egy XII. századi iráni szőnyegnek?

A fin de siècle életérzés

A közismert kifejezés századvéget jelent, de ennél sokkal többről van szó. Az életérzést, amelyet az elterjedt kifejezés jelképez, megfáradtság és neurotikus életuntság jellemez. Két tekintetben azonban túlmutat a 19. századi párizsi dekadens életérzésen: imádja és isteníti a művészetet és a szépséget, valamint megveti a konvencionális, álszent polgári hedonizmust és a konvenciókat. Megjelenik egy igény a változásra és ez a lázadó szellemiség számtalan új művészi formában talál kifejeződésre.

Ebben a légkörben tehát érthető, hogy megszületik egy olyan művészi mozgalom, mely a historizáló, kicsit megkövült művészet ellenében jelentkezik a maga színeivel, játékos formáival, dinamizmusával. A szecesszió több újítást is hozott az építészetben, egyik úttörő jellegzetessége, hogy a korábban csak templomokat ékesítő üvegablakok megjelentek magánházak díszeként is. Az, hogy a témája világi lett és polgári lakásokban is megjelent egy éppen ekkoriban elkezdődött folyamat volt, melyben a hazai üvegművészek (például Róth Miksa) nagy szerepet játszottak. Ez vezetett odáig, hogy a század vége fele egy gazdagabb család lakása nem maradhatott színes üvegablak nélkül.

Gresham Palota

A Beyond Budapest sétájának első állomása az ikonikus Gresham Palota, amely a századfordulón a pesti társadalmi és üzleti élet középpontjának számított. A palota a Gresham életbiztosító székházaként épült, de számos egyéb üzleti vállalkozás is működött benne. Vagyonos polgárok, arisztokraták, és művészek lakták, de lakói közt találhattunk politikusokat, tisztviselőket, és földbirtokosokat is. A városi séta során fény derül az épület történelmi sorsára, megtudjuk miként hasznosították az épületet a II. világháború idején, melyik híres színésznőnek szolgált otthonául, és végül hogyan vált a mai Budapest egyik legdrágább 5 csillagos szállodájává.

Postatakarékpénztár

1899-ben pályázatot hirdettek a budapesti bankszékház felépítésére, amelynek megbízását végül Lechner Ödön nyerte el. Ezzel az épülettel életének egyik legkiemelkedőbb és stílusát összefoglaló alkotását keltette életre. A szecessziót a növények és állatformák részletgazdag vagy stilizált ábrázolása jellemzi. Az egykori Postatakarékpénztár épületénél megtudhatják a résztvevők, hogy hány különböző állatmotívum díszíti a ma Magyar Államkincstárként működő épület tetejét, honnan ered a bikafej motívuma, és miért nem kapott Lechner Ödön ezt követően több állami megbízást.

Bedő-ház, A Magyar Szecesszió Háza

A Vidor Emil által tervezett Bedő-ház,  más néven a Magyar Szecesszió házaként is ismert épület sétánk utolsó állomása, ahol ismét találkozhatnak a résztvevők a szecesszió egyik legikonikusabb motívumával, a pávával, amely az öröklét szimbóluma, s melyet egy XII. századi iráni szőnyegről kölcsönzött először William Morris, az angol polihisztor, akinek a szecessziós irányzat megszületését köszönhetjük. A Magyar Szecesszió Házában ma háromszintes múzeum működik, melynek gyűjteményében bútorok, kerámiák, plakátok, ékszerek, és érdekes korabeli tárgyak kaptak helyet, mint például a bajuszfogó bögre is. A Vidor Emil tervezte épület további érdekességekkel is szolgál majd a résztvevőknek.

Tudd meg, mit jelent a Gesamkunstwerk, miért nem volt elragadtatva a készülő épülettől a szomszédban lakó Hajós Alfréd és térképezd fel az épület jellegzetességeit a Beyond Budapest következő sétáján, melynek időpontjáról a honlapról és Facebook-oldalukról tájékozódhatsz. A Beyond Budapest legújabb sétáján továbbá ellátogatsz a Aulich utcában található Walkó-házhoz, illetve a Magyar Külkereskedelmi Bank épületéhez.

A Beyond Budapest Sightseeing csapata több, mint 10 éve vezet szociokulturális városnéző sétákat Budapesten. Kezdetben elsősorban a VIII. kerületben kalauzolták az érdeklődőket, de egy ideje már a város más területei felé is kikacsintgatnak, különösen a belváros és Óbuda irányába. Mára specialitásukká vált, hogy a város mélyére hatolva, annak valódi arcát, lakóit mutatják be.

A Beyond Budapest szervezőinek célja, hogy „programjaink során a múlt és a jelen átélhetővé, megérthetővé váljon. Törekszünk rá, hogy vendégeink velünk, egymással és a várossal is interakcióba lépjenek. Ezért kreatív eszközökkel, minőségi turisztikai programokat kínálunk.”

További információ és regisztráció a sétákra itt.