39. Budapesti Tavaszi Fesztivál: Világsztárok érkeznek
#ittahelyem

Április 5. és 22. között, 18 napon át ismét Európa pezsgő kulturális fővárosa lesz Budapest: a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál a komolyzenei koncertek mellett táncpremierekkel, sokszínű jazz-, világ- és könnyűzenei programmal és crossover produkciókkal teszi felejthetetlenné a tavaszt!

Különleges előadásokra készülhetünk

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon egymást érik majd a szenzációs táncprogramok. A legnagyobb várakozás a balett-történelem legendájának számító, 236. évadánál tartó Mariinszkij Színház Balettegyüttesének előadását övezi. A fesztivál zárónapján Prokofjev csodás balettmeséjét, a Hamupipőkét elevenítik meg az Erkel Színház színpadán, mégpedig Alekszej Ratmanszkij egyszerre klasszikus és merészen kísérletező koreográfiájában. És ha mindez nem lenne elég, a karmesteri pálcát a világ egyik legkiválóbb dirigense, Valerij Gergijev ragadja majd magához.

A Ballet Theater Basel is egy klasszikust értelmez újra: Tevje, a tejesember történetét a híres musical, a Hegedűs a háztetőn tette világhírűvé. A kelet-európai zsidóság életét rendkívül intenzíven megjelenítő darab koreográfiáját a brit Richard Wherlock Sólem Aléchem regényének motívumaira és az autentikus klezmert játszó svájci együttes, a Kolsimcha zenéjére komponálta.

Az új Nemzeti Táncszínház fantasztikus tereiben mutatja be vadonatúj előadását Goda Gábor és az Artus.  A Szél kapuja című produkció mozgásvilágát a Tai Chi Chuan, a Shen Dao Kung Fu és az ezekből építkező természetes gesztusok ötvözete adja. A minimalista, letisztult, mégis gazdag zenei világ a levegő áramlásának gyöngéd vagy éppen vad erejét használó hangszerekre épül.

Klasszikus & modern

Új darabbal érkezik a MU Színházba Góbi Rita Társulata is: a Freestyle két test játékosan megkoreografált versengése egymással és önmagukkal. A tiszta tánc műfajában alkotó francia táncművész-koreográfus, Emanuel Gat és a DJ Awir Leon közösen megálmodott produkciója, a SUNNY egyszerre koncert és egy vibráló koreográfiai felfedezőút; természetesen születésének pillanatával egy időben, azaz élőben követhetünk végig. A könnyedebb műfajok kedvelői is kivételes programok közül válogathatnak.

Az egyszerre bájos és vagány francia trió, a L.E.J rafinált vokális szólamai és szellemes hangszeres effektjei a világhírű énekes-producer Pharrell Williamst is elvarázsolták, akivel 2015-ben fel is léphettek. Az egyik legizgalmasabb hazai női előadó, Horányi Juli zenekara, a YOULÏ a TRIP Hajón mutatja be legújabb, Move című lemezét. Sőt, 7 év után különleges látványvilágú koncerttel tér vissza az összetéveszthetetlen hangú Miczura Mónika és a Neóból ismert Moldvai Márk projektje, a Mitsoura. Zentai Márk zenekara, a MŌRK húsvéti lemezbemutató koncertje garantáltan katartikus pillanatokat tartogat. Felejthetetlen élményre számíthat az is, aki, Hrutka Róbert és a színművész Nagy Dániel Viktor közös zenekara, a Wigama Lekko egyedi hangzásvilágú koncertjét választja.

Fotó: Sinco