A legjobban várt áprilisi programok a Budapest Music Centerben

Ha a komolyzenei programra vágyunk, elsők között mindig a Budapest Music Center jut az eszünkbe. A hazai és nemzetközi klasszikus zene legnagyobb alakjait is bemutató koncerthelyszín áprilisban is színes programkínálattal várja a vendégeit. Ezek közül válogattuk ki azokat a koncerteket, melyeket a legjobban várunk. 

Kolonits Klára és Zsoldos Bálint koncertje – április 7. (vasárnap) – 19:30

Liszt Ferencet egész életében foglalkoztatta a dal műfaja. Más szerzők darabjaiból átiratokat készített, ő maga pedig a 19. század szinte valamennyi vokális stílusában kipróbálta magát, s többek között német, francia, olasz és magyar nyelvű versszövegeket zenésített meg. Több mint hetven dalt írt, hosszú zeneszerzői pályája során némelyiket több ízben is átdolgozta. A legjobbak Alan Walker szerint a „hiányzó láncszemet alkotják Schumann és Hugo Wolf között”.

Fókuszban Kaija Saariaho | mesterkurzus zárókoncert – április 13. (szombat) – 19:30

A világhírű finn zeneszerző, Kaija Saariaho első alkalommal jár Magyarországon: Eötvös Péter meghívására nemzetközi mesterkurzuson tanít fiatal karmestereket, zeneszerzőket és közreműködik Trans című művének betanításában, a fiatal karmesterek közvetlenül a zeneszerzővel együtt dolgozva készülhetnek a kurzust záró koncertre. A Trans középpontjában a hárfa áll, a zeneszerző a hangszer különleges képességeivel kísérletezik, háttérben a nagyzenekarral és a kiemelt ütős szekcióval.

Kristjan Randalu – Dave Liebman: Egy kiállítás elveszett képei – április 18. (csütörtök) – 19:30

Az észt származású zongorista, Kristjan Randalu generációjának egyik legsokoldalúbb, legizgalmasabb művészegyénisége, szólistaként, zeneszerzőként, átiratok készítőjeként egyaránt jelentős alkotó. A Jazz Times így jellemezte muzsikáját: „mintha egy felfedezetlen, egzotikus világba csöppennénk”.
Ezen az estén partnere a szaxofonos David Liebman lesz, akinek pályája az 1970-es évek elején indult: játszott Elvin Jones és Miles Davis zenekaraiban. Több mint 500 lemezen működött közre, számos nyelvre lefordított pedagógiai munkái pedig a jazztanítás alapművei közé tartoznak.

blank

Linda May Han Oh – április 25. (csütörtök) – 20:00

Linda May Han Oh-t fiatal kora ellenére már a világ legjobb bőgősei között tartják számon, évek óta Pat Metheny állandó társa a színpadon. A kortárs jazz legnagyobbjaival is zenélt már, olyanokkal mint Joe Lovano, Vijay Iyer, Dave Douglas, Kenny Barron, Geri Allen, Terri Lyne Carrington, Obed Calvaire és Ambrose Akinmusire.
blank

Vivaldi Árvaházi Koncertjei 5. – Az „F” és az effek – április 28. (vasárnap) – 19:30

Antonio Vivaldit 25 éves korában szentelték fel pappá, de törékeny egészsége miatt két év múlva felhagyott a misézéssel, egy évvel később pedig kilépett az egyházi szolgálatból. Ettől függetlenül élete végéig prete rossónak, vörös papnak nevezték, vélhetőleg hajszíne miatt. Vivaldi azonban nem is Isten szolgálatát érezte élete legfontosabb ügyének, hanem a zeneszerzést. 1706-ban a Pio Ospedale della Pieta leány-árvaház hegedűtanára lett, és az intézménnyel egész életében kapcsolatban maradt. Az árvák egyre elismertebb zenekara számára komponálta első műveit, majd később concertói, kantátái és egyházzenei munkái java részét. Lakatos György és a Concerto Armonico előadásában a korábbi nagy sikerű koncertek után ötödik alkalommal hallhatunk válogatást az olasz barokk zene kiemelkedő mesterének árvaházi műveiből.

blank