Értékes plakátokra csaphatsz le!
Mikor? Hol?

A Múzeum Antikvárium, a Plakátfiú és a Gallery 567 szervezésében megvalósuló FALRA FEL! Plakátaukció 2.0 keretében különleges, hirdetménynek vagy éppen falragasznak szánt plakátok kerülnek kalapács alá.

A múlt század magyar grafikusművészetét reprezentáló, több mint 200 tételből álló aukciót rendeznek filmes, zenei, kiállítási és reklámplakátokból április 12-én 19 órakor a budapesti Kortárs Építészeti Központban. A propagandacélokat szolgáló, esetleg moziba, kiállításra csábító, netán népnevelési célzattal készült látványos, különleges hangvételű vagy merész darabok egytől egyig egyedülálló alkotások. A mára műalkotásokká avanzsálódott plakátokból csupán néhány példány maradt meg épségben.

Kincsekre lelhetsz!

A licitálásra szánt anyagok közt szerepel A vágy titokzatos tárgya című művészfilm plakátja, de megvásárolhatóak lesznek az olyan különleges filmalkotásokat bemutató hirdetmények is, mint a csodálatos Sörgyári capriccio, az Apokalipszis most, a Volt egyszer egy Amerika,  a Szédülés, vagy a ritkaságszámba menő Jeles András film, A kis Valentino is.

Az akció és rettegés szekcióban bátran licitálhatnak az érdeklődők a Vissza a jövőbe, A Birodalom visszavág, a Mad Max 3, A pusztító, a Nikita, a Pokolfajzat, a Negyedik fázis, és a Halálcsapda falragaszaira; a hasonlóan izgalmas magyar vonalon pedig a Vérszerződés, Az alvilág professzora, a Rosszemberek, a Szegénylegények és a Dögkeselyű várja a téteket. Levezetésképpen a Priscilla, a Kötözz meg és ölelj, a Rítus, valamint a Cry Baby alkotásokra licitálhatnak.

A szórakoztató műfaj sztárjai – Charles Chaplin, Stan és Pan, Bud Spencer és Terence Hill, Beavis és Butthead, Belmondo, Woody Allen, no meg Tarzan és Kakuk Marci – a szürke hétköznapok során is bizonyítottan vidámságot csempésznek a nappalikba. A gyerekfilmek gyűjtői sem távoznak majd üres kézzel: japán mesterektől a Vadhattyúk, A szél harcosai, és a Szél támad posztereit szögezhetik a falra a lelkes licitálók; de árverésre bocsájtják a Kölyökbanda, az E.T., a Vuk, a Riki-tivi tévi, a Tintin, a Vidámpark és a Cirkuszrevü plakátjait is az eseményen.

A különleges tételekre vadászó gyűjtők figyelmébe ajánljuk a korai Dreher reklámot, az Orion litografált hőpalackját, a Belügyminisztérium Légoltalmi Parancsnoksága által rendelt Világító feliratok reklámját, valamint Vogel Eric jelmeztervét, és Bíró Mihály nyomdájának ismertető plakátját. Az aukción – újdonságként – a magyar fotóművészet kiemelkedő alakjainak, Gebhardt Györgynek, Menesdorfer Lajosnak és Magyar Alfrédnak néhány eredeti fotója is szerepel.

Ha nézelődnél az eladásra szánt tételek között, kattints ide a katalógusért!

blank

Helyszín: Kortárs Építészeti Központ, 1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.

Fotók: Badits Marcell