11 hely, ahol imádni fogod a gulyáslevest

Ha a hazai gasztronómiáról van szó, a Magyarországra látogatók többsége hallott már a gulyáslevesről, és valószínűleg nem távozik anélkül az országból, hogy meg ne kóstolta volna. Népszerű magyaros ételünk receptjét a 21 Magyar Vendéglő jóvoltából megosztjuk veletek, próbálkozzatok meg vele bátran!

Hozzávalók

400 g marhalábszár, 50 g csipetke, 200 g burgonya, 1 l alaplé, vöröshagyma, fokhagyma, kömény, egész bors, babérlevél, paprikapor, 2 paradicsom, 1 nagyobb TV paprika, 1 ek. sertészsír

Csipetke

1 kg liszt, 2 egész tojás, 15 tojássárgája, fél dl olaj, fél dl víz

Egy tál gulyásleves
Fotó: 21 Magyar Vendéglő

A gulyásleves elkészítése

A marhalábszárat megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk. Sertészsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, amivel tovább pirítjuk. Majd lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a paprikaport és a meghámozott, összevágott paradicsomot. Megpirítjuk a húskockákat sertészsíron és felöntjük a pörköltalappal. Visszatesszük a tűzre és apránként felöntjük az alaplé egy részével. Sóval, borssal és babérlevéllel ízesítjük. Úgy készítjük, mint egy pörköltet. Ha a hús kezd megpuhulni, hozzáadjuk a többi alaplevet és a kockára vágott burgonyát. Készre főzzük. A csipetkéhez egynemű masszává dolgozzuk a hozzávalókat. Apró golyókat formázunk, „csipkedünk” belőle, majd kiszárítjuk. Végül sós vízben megfőzzük, és a levesbe helyezzük.

Borajánló

A kadarka közepes teste remekül támogatja a tartalmas és fűszeres gulyáslevest.

A legjobb gulyáslevest kínáló éttermek

Egyik legismertebb magyaros ételünkről szó lévén, Budapesten bőséggel akad étterem, ahol külföldi és magyar elmerülhet a gulyás adta gasztronómiai élményben.

21 Magyar Vendéglő

A névben szereplő 21-es számnak kettős jelentése van: egyrészt a házszámra utal, másrészt a tulajdonosok azon szándékára, mely szerint az étterem a XXI. századi magyar gasztronómia kiválóságait kívánja megismertetni vendégeivel. A 21 Magyar Vendéglő a modern idők gyermeke; a konyhát Vígh Szabolcs séf vezeti, az ő neve jelent garanciát arra, hogy a klasszikus ételek valóban napjaink trendjeit, elvárásait figyelembe véve kerülnek terítékre. Az ételek hozzávalóit helyi termelőktől szerzik be, és természetesen magyar borokból sincs hiány. Csipetkével tálalják a laktató gulyáslevest, amelyet az étlapon egyéb finomságok társaságában Tokajis kacsamájpástétom, borjúpörkölt, és sült sajttorta követ.

1014 Budapest, Fortuna utca 21.

Kéhli Vendéglő

Az Árpád hídtól pár percnyi távolságra található Kéhli Vengédlő kiemelkedik a magyaros éttermek közül. Mivel Krúdy Gyula egykori otthona mellett kapott helyet, a bohém író gyakran megfordult az étteremben, főként, mivel a magyar boroknak és a hazai ételeknek is nagy tisztelője volt. Az étlapon mindazon ételek helyet kaptak, amelyek az utóbbi pár évtizedben elengedhetetlen elemei voltak egy magyaros étterem kínálatának; a desszertek sorában ott van például a Gundel palacsinta és a Somlói galuska. Ami a főfogásokat illeti, a gulyásleves mellett kérhetsz rántott békacombot vagy báránypörköltet is.

1036 Budapest, Mókus u. 22.

Gettó Gulyás

Ha a zsidó negyedben keresgélsz étkezési lehetőséget, és valami igazán magyarosra fened a fogad, az otthonos Gettó Gulyást ajánljuk. A hazai gasztronómia tartalmas, húsos fogásait kínáló étteremben -ahogyan a hely nevéből kikövetkezhető-, a gulyás alapelemnek számít az étlapon, benne csipetkével és rengeteg zöldséggel. Másra éhezel? Különféle pörköltök (csirke, kakashere, marha, szarvas, harcsa, gomba, stb.) közül választhatsz, amelyeket nokedlivel és az elmaradhatatlan savanyú uborkával tálalnak. Az édesszájúak fahéjjal meghintett túrógombóccal is kényeztethetik az ízlelőbimbóikat.

1077 Budapest, Wesselényi utca 18.

Ramazuri Bistronomy

A 2017-ben megnyitott Ramazuri a Budai vár környékének gasztronómiai felhozatalát gazdagítja, és bár az étlap nem túl terjedelmes, minden rajta szereplő tétel megér egy misét. A kínálatot a legfrissebb gasztronómiai trendeket követve állították össze, ismert nemzeti ételeink és a legkedveltebb nemzetközi fogások egyaránt elérhetőek. A hazai ízeket más mellett a csirkepaprikás, a gulyásleves, és a hokkaidó tökkel, kelkáposztával, valamint szilvával szervírozott bárány képviseli.

1014 Budapest, Úri utca 30.

Stand25

A Bocuse d’Or európai bajnokai, Széll Tamás és Szulló Szabina által vezetett Stand25 Bisztró 2017-ben nyitott meg, hogy a magyaros konyha kiemelkedő termékeit azok telt, zsíros, ízletes formájában prezentálja. A gulyáslevestől a mangalicapofa pörköltig terjedő skálán minden tétel helyi termelőktől vásárolt, minőségi, friss összetevőkből készül. A Michelin Bib Gourmand minősítésű étteremben kiváló magyar borok, kézműves sörök, pezsgő, és kávékülönlegességek járulnak hozzá, hogy teljes legyen a gasztronómiai élmény.

1054 Budapest, Hold utca 13.

Tama

A Bajcsy-Zsilinszky úti étterem egyike Budapest rejtett fine-dining kincseinek. 2016 óta szerepel a fővárosi gasztrotérképen, és hála Erdei János séf áldozatos munkájának, lassan de biztosan felküzdötte magát az új hullámú gasztronómia képviselőinek elit társaságába. A Tama speclivel kínált gulyáslevese isteni, de nyúlvadasa is páratlan, az előételnek szánt kacsamáj terrine-ről már nem is beszélve, amelyet alma és Tokaji Aszú tesz különlegessé.

1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 22.

Terv Presszó

A Szent István Bazilikától kőhajításnyira található Terv Presszó nem csupán elhelyezkedése, eseménydús története miatt is különleges. Először 1954-ben nyílt meg, és gyorsan népszerűvé vált a hazai írók és költők között. Azóta sem lett kevésbé magával ragadó a régi időket idéző atmoszféra, ami a betérőket fogadja. Kihagyhatatlan gulyáslevesük bográcsban kerül felszolgálásra, benne omlós hússal és gombócokkal, tökéletesen illeszkedve a hely semmihez sem hasonlítható szelleméhez.

1051 Budapest, Nádor utca 19.

Budapest Barbecue Company

Húsimádók, BBQ rajongók, ide gyűljetek! A Budapest Barbecue Company azt vallja, hogy a barbecue művészet; vagy szenvedéllyel csinálod, vagy sehogy sem. Ez a felfogás érezhető kifogástalan ételeiken. A 2016-ban megnyitott étterem kínálatát a hagyományos amerikai barbecue világa ihlette, az ízek megkomponálásához a tulajdonosok saját, Luisiana, Texas és Missisippi államban gyűjtött tapasztalataikat is felhasználták. Bárételben, sőt, levesekben is nagyok, ott van például a BBC marhagulyása (füstös marhahússal és zöldségekkel) ami egyszerűen isteni!

1055 Budapest, Szent István körút 13.

ZONA

A Lánchíd budai hídfőjének közelében, a Budavári Siklótól és a Várkert Bazártól sétányi távolságra stílusos környezetben várja vendégeit a ZONA. Az egyedi ízvilágú ételek a modern, bisztró stílusú konyhából kerülnek ki, lehetőség szerint szezonális alapanyagokból elkészítve. Kovács Levente chef váratlan párosításokkal örvendezteti meg az ízlelőbimbókat, sok más mellett kipróbálhatod náluk például a céklás rizottót polippal és pecorinóval, vagy a mangalicagulyást, ami mellé bacon chips jár.

1013 Budapest, Lánchíd utca 7.

Csiga Café

A Rákóczi téri Csiga Café a 8. kerület egyik különleges kincse. Rengeteg fafelülettel borított belső terében festmények hada lóg a falakon, rengeteg növényük között – akár egy belvárosi oázisban – pihentető minden perc. Híresen jó, laktató reggelijük csak a jéghegy csúcsa; a konyhából ebédidő tájékán magyar és nemzetközi konyhaművészeti remekek kerülnek ki. Hagyományos magyar gulyásleves, pastrami szendvics, marokkói fűszeres csirke tajin, mennyei almás sütemény, és persze sok más olthatja éhséged náluk.

1084 Budapest, Vásár utca 2.

Kiadó Kocsma

Az Oktogonhoz közeli Kiadó Kocsma élete legalább olyan mozgalmas, mint a nyolcszögletű csomóponté, ezért erősen ajánlott előre foglalni hozzájuk, hogy várakozás nélkül asztalhoz juss. Az aprócska hely a fővárosi hipszterek kedvenc találkozási pontja, ugyanakkor gyakran feltűnnek ott kisgyermekes családok is. Utóbbi természetesen nem a végeláthatatlan alkohol kínálat, hanem a magyaros és nemzetközi ízeket felvonultató menü miatt választja. Étvágygerjesztő hamburgereik, valamint a náluk kapható hummus, marhapörkölt, arrabiata tészta és gulyásleves után mint a 10 ujjadat megnyalod!

1061 Budapest, Jókai tér 3.