A tavaszi szezon legizgalmasabb színházi bemutatói

A párizsi Nemzetek Színháza 1957. március 27-én nyitott meg. 1961 óta ezen a napon, március 27-én ünnepeljük a színházi világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kultúra fontosságára, tisztelegjen a színházi dolgozók, színészek és színésznők előtt, illetve megköszönje a közönség támogatását. A világnap apropóján összegyűjtöttük azokat a budapesti színházpremiereket, amelyeket legjobban várunk idén tavasszal.

Radnóti Miklós Színház: Gloria

Bemutató: március 8.

Rendező: Hajdu Szabolcs

Gloria című szatíra egy sikeres New York-i magazin irodájában játszódik, ahol az asszisztensek igyekeznek mindent megtenni azért, hogy önmagukat a vállalati hierarchiában jó helyre pozicionálják – és hétköznapi csatáik közepette nem veszik észre, hogy démonokat teremtenek maguk között. A darab a húszas-harmincas generáció aktuális témáit járja körül: a munkaerőpiacon való boldogulás nehézségeit, az önmarketing és a félelmek viszonyát és az egymástól való elszigetelődés veszélyeit. Mindezt hangsúlyosan az internet korában, a 2010-es években.

Fotó: Valóczki Dániel

Katona József Színház: Rozsdatemető 2.0

Bemutató: március 9.

Rendező: Máté Gábor

Fejes Endre a Rozsdatemetőben egy nyolcadik kerületi család életét mutatja be az első világháborútól a hatvanas évek elejéig. Tanácsköztársaság, fehérterror, Horthy-korszak, újabb világháború, Rákosi-korszak, ’56… és közben a család tagjai élik az életüket: házasodnak, gyerekeik lesznek, azok szerelmesek lesznek, és nekik is lesznek gyerekeik. A mindenkori gyerekek történetét a történelem nagy eseményei, a szülők bűnei, a szűkös lehetőségek határozzák meg.

Az előadás nem ötven, hanem száz év történetét meséli el: Tasnádi István továbbírta Fejes Endre darabját, így egészen a kétezres évek elejéig nézhetünk „alulnézetből”, a család újabb és újabb generációinak életén keresztül a régmúlt és a közelmúlt Magyarországára, sorsfordító történelmi pillanataira, a rohanó huszadik századra.

Fotó: Dömölky Dániel

FAQ Színfáz x SZFE: Franz Kafka: A per

Bemutató: március 9.

Rendező: Tárnoki Márk

A FAQ Színház 2012-ben indult el azzal a céllal, hogy új formavilág és saját színházi nyelv kialakításával magas színvonalú közösségi színházat és előadásokat hozzanak létre. Ahogy az már tőlük megszokott, legújabb előadásuk során is meghívott vendégalkotókkal dolgoznak együtt: ez esetben a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel koprodukcióban készült A per c. előadás Franz Kafka egyik leghíresebb regénye alapján.

blank

Budaörsi Latinovits Színház: Élektra

Bemutató: március 30.

Rendező: Alföldi Róbert

Az Élektra egyike a legősibb emberi történeteknek, egyben a trójai háború mítoszának része, pontosabban egyik epilógusa a sok közül. A görög seregek főparancsnoka, Agamemnón, tíz év után hazatér Mükénébe: ő már talán el is felejtette, hogy a háború elején feláldozta legidősebb gyermekét, Íphigéneiát annak érdekében, hogy a görög sereg folytathassa útját Trója felé, és a földdel tegye egyenlővé a várost és lakóit. Agamemnón felesége azonban nem felejtette el a történteket, és szeretőjével bosszút forral.

blank

Örkény István Színház: M. Gorkij: A mélyben

Bemutató: április 13.

Rendező: Ascher Tamás

Egy tucatnyi ember él összeszorulva. Kötekednek, kiabálnak, kornyikálnak – próbálják betapasztani a fülüket, hogy ne hallják se a másikat, sem önmagukat. Az irritált létezésben minden perc elviselhetetlennek, minden alak menthetetlennek tűnik, amíg be nem lép egy vándor: Luka bottal és batyuval. Új szólam a ricsajban. Míg a lakók durvák és nyersek egymással, ő vígaszt, reményt és a megváltás ígéretét prédikálja azoknak, akik előtt mintha minden ajtó bezárult volna. Szelídsége e körben mégis tovább provokál. Hogy szavait meghallják vagy eleresztik a fülük mellett, az mindenkinek saját döntése.

blank

Radnóti Színház: Kakukkfészek

Bemutató: május 4.

Rendező: Zsótér Sándor

Ken Kesey 1962-es regénye, a Száll a kakukk fészkére az elmegyógyintézetnek azon az osztályán játszódik, ahol Ratched főnővér diktál. Az osztály több lakója itt húzza meg magát, mert nem tudja, vagy nem akarja vállalni azokat az összeütközéseket, amik a társadalomban való létezéshez elengedhetetlenek. Inkább vetik alá magukat a főnővér törvényeinek. Az egyik legrégebbi lakó, Bromden, a félvér indián süketnémának tetteti magát. Ha el tudja titkolni, hogy van esze, békén hagyják. Új beteg érkezése kelt átmeneti érdeklődést a bentlakókban. Randle Patrick McMurphy is tettet. Ő azt, hogy bolond. De ő nem rejtőzködő fajta. Szeret élni, és szereti, ha élnek körülötte. Szórakozni akar és szórakoztatni. Nem önzetlen grál-lovag, de van benne szeretet és szolidaritás. Megvan benne a felháborodás képessége és nekimegy a mézbe mártott aljasságnak.