Áprilisban is Vigadó!
5 program, amiről nem érdemes lemaradnod

A Vigadó hónapról hónapra izgalmas programokkal vár, ami alól április sem lesz kivétel. Ismét összegyűjtöttük a legjobb programokat, szám szerint ötöt, melyeket érdemes felkeresned, ha könnyed, kulturális szórakozásra vágysz. 

Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták – április 6. (szombat) – 19:30

A Moszkvai Szólisták 1992-ben mutatkoztak be a Moszkvai Konzervatórium Nagytermében, és még ugyanebben az évben hatalmas sikerrel koncerteztek a párizsi Pleyel Teremben. Azóta öt kontinens több mint negyven országában léptek fel, olyan hangversenytermekben, mint a Carnegie Hall, a bécsi Musikverein, a Concertgebouw vagy a római Santa Cecilia Akadémia. Sokféle stílusban jártas, változatos műsoraiban gyakran játszik modern darabokat. Napjaink legnevesebb komponistái írtak számára darabot: Schnittke, Gubajdulina, Tavener, Kancheli. Ezidáig ötvennél több brácsaversenyt dedikáltak számára.

Francia SanzonEst | Csemer Bogi, Kárász Eszter, Tompos Kátya – április 9. (kedd) – 19:30

2018 novemberében először álltak együtt színpadra a művésznők. Ha lemaradtál az első koncertről, itt az alkalom, hogy te is hallhasd csodálatos tolmácsolásukban a sanzonokat. Színpadon három francia lelkű művésznő, Csemer Bogi , Kárász Eszter és Tompos Kátya a Pesti Vigadó sanzonestjén. Zenés időutazás ismert és ritkán hallott, sokat éneket és újraértelmezett, klasszikus és modern francia sanzonok útján, mélységeken és magasságokon át.

Rendhagyó tárlatvezetés Tokody Ilona operaénekessel – április 11. (csütörtök) – 16:30

Badacsonyi Sándor (1949–2016) grafikus, festőművész emlékkiállítása a sokrétű, több alkotói technikában is kiteljesedő életműből nyújt válogatást. A művész romantikus, szürreális, valamint zenei, irodalmi és bibliai vonatkozású elemekkel átszőtt sajátos képi és álomvilága szín- és formavilágában az esztétikai élményt előtérbe helyező rézkarcain, grafikáin és festményein egyaránt visszaköszön.

A tárlatvezetésen Budapest Art Week karszalaggal lehet részt venni. További információ és jegyvásárlás a rendezvény honlapján érhető el, vagy személyesen a Pesti Vigadó Jegypénztárában.

blank

Janos Acs és a Concerto Budapest – április 17. (szerda) – 19:30

A magyar származású, több mint négy évtizede külföldön dolgozó világhírű karmestert, Janos Acsot az olasz operajátszás tradíciójának elkötelezett dirigensként ismeri a nemzetközi zenei élet. Százötvennél több operát vezényelt, köztük Bellini és Puccini valamennyi művét. Számos műritkaság újrafelfedezésében játszott döntő szerepet, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Leoncavallo Requiemjét dirigálja.
Az operái révén népszerű Ruggiero Leoncavallo gyászmiséjét I. Umberto király emlékének dedikálta. Az 1900-ban született művet Janos Acs testvérbátyja, a zongorista, orgonista és zeneszerző Jozsef Acs fedezte fel, és készítette el nagyzenekari változatát, mely átirat első alkalommal a fesztiválon hangzik el.

blank

Mocsári Károly és Kocsis Krisztián zongorakoncertje – április 18. (csütörtök) – 19:30

Kocsis Zoltán a 19–20. századi zenekari és operairodalom számos olyan darabját vagy részletét ültette át zongorára vagy két zongorára, melyekről úgy tartjuk, hogy a zenekari írásmód egészen kivételes példái. A szerzők – Wagner, Berlioz, Bartók, Debussy vagy Ravel – talán maguk is meglepődnének, ha hallanák, hogy pompás színekben fürdő partitúráikból mennyi minden megragadható zongorán.
Kocsis Zoltán átiratai hosszú-hosszú évtizedek óta a zongoristák rendelkezésére állnak, Bartók Béla korai művét (Két kép) vagy Debussy noktürnjeinek Szirének-tételét már 1978–1980-ban publikálta. A közönség mégsem találkozott ezekkel a fantasztikus, értelmezéssel felérő átdolgozásokkal. Mocsári Károly és Kocsis Krisztián ezt a hiányt igyekszik valamelyest enyhíteni.

blank