Egy olasz mű feltámadása – Ünnepeld egy különleges koncerttel a húsvétot!

A 300 évre feledésbe merült mű hazai bemutatója neves olasz vendégművészekkel a Pannon Filharmonikusok húsvéti hangversenyén a Kodály Központban. 

A hagyományokhoz híven idén is a nagyhéten rendezik meg a Pannon Filharmonikusok húsvéti ünnepi hangversenyét a Kodály Központban. Az április 17-én, szerdán 19.00 órakor kezdődő koncert azonban mind a műsorválasztás, mind a közreműködők tekintetében tartogat érdekességeket a közönség számára. Magyarországi bemutatóval nyitja az estet a zenekar, majd Johann Sebastian Bach művei közül a ritkábban hallható Húsvéti oratórium szólal meg a Kodály Központban neves olasz énekművészek és a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusának közreműködésével. Az együttest Paolo Paroni olasz karmester dirigálja.

Giovanni Battista Pergolesi a 18. század elején élt zeneszerző, így meglepőnek tűnhet, hogy az itáliai barokk zene mesterének van olyan műve, mely csak most, 2019-ben kerül bemutatásra Magyarországon. A Pannon Filharmonikusok Pergolesi D-dúr miséjét adja elő, melynek kottája 300 éven át volt feledésben és csupán néhány évvel ezelőtt került elő ismét. A művet így Nyugat-Európában is csak néhány éve mutatták be, melyet most a Pannon Filharmonikusok előadásában hallhat először a hazai közönség Pécsett.

S. Bach műveiből húsvét előtt a passiók hangzanak el általában, oratóriumaiból legtöbbször karácsonykor kerül műsorra valamelyik darab. Azonban most áprilisban a rövidebb Húsvéti oratórium emeli az ünnep fényét a Kodály Központban a nagyhét szerdáján.

A megszokottól eltérően ebben az évadban olasz szólisták gazdagítják a húsvéti hangverseny műsorát. Giulia Bolcato (szoprán) és Matteo Mezzaro (tenor) énekművészek szólaltatják meg a műveket, valamint ismét színpadra áll a Pannon Filharmonikusokkal Balogh Eszter (mezzoszoprán) és Hámori Szabolcs (basszus), akik több alkalommal énekeltek már a zenekar ünnepi koncertjein. A hagyományt folytatva a húsvéti hangversenyen a  Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa lesz hallható. Az est karmestere az itáliai Paolo Paroni, akit az olasz zene szerelmesei már láthattak a karmesteri pódiumon néhány éve a Pannon Filharmonikusok koncertjén.

blank

A hangverseny méltó alkalmat teremt arra, hogy a rohanó hétköznapokból kiszakadva ráhangolódjunk a kereszténység legnagyobb ünnepére. Jegyek személyesen a Kodály Központ jegypénztárában, online pedig a ide kattintva vásárolhatók.