Utcanevekkel idézzük fel 1848. március 15. fontos szereplőit

A történelemkönyvekben szereplő események egy részét szemtanúként őrzik Budapest épületei. Ha beszélni tudnának, biztosan elárulnának néhány meglepő titkot, mivel azonban erre nincs esély (bár volna), szóljanak helyettük az utcák, amelyek a forradalom és szabadságharc egy-egy fontos szereplője után kapták a nevüket.

Gábor Áron utca

Az egykori asztalosmester tüzértisztként szolgált a forradalom és szabadságharc ideje alatt, hírnevet mégis azzal szerzett, hogy jelentős pénzadománnyal támogatta az ágyúöntést. Gábor Áron, azaz teljes nevén Lemhényi Gábor Áron (1814-1849) feláldozta minden tulajdonát, és végül életét adta a nemes célért. Ágyúgolyó által érte a halál 1949-ben, amikor a székely haderő Uzon és Kökös között megütközött a cári csapatokkal.

Bajza utca

A költő, színházigazgató Bajza József (1804-1858) az irodalmi életben szerzett presztízsét használta fel Kossuth Lajos támogatására. Esetében a fegyver, amit megragadhatott a toll, és az írás ereje volt. A forradalom után élete veszélybe került, külföldi bujkálásra kényszerült. Csak 1951 után térhetett vissza Pestre, de egészsége már nem volt a régi: elborult az elméje.

Guyon Richard utca

A brit Richard Guyon-Debaufre (1813-1956) 1832-ben csatlakozott a magyar huszárokhoz. Később az elsők között ajánlotta fel katonai szolgálatait a kormánynak, fontos tisztségeket vállalva. Vezérőrnagyként több jelentős ütközetben sikerre vitte csapatát, vezetésével Hegyesnél visszaverték a birodalmi sereget. Sajnos 1848 augusztus 9-én vissza kellett vonulniuk; ezután Guyon Törökországba menekült, ahol Hursid pasaként folytatta katonai karrierét.

Lebstück Mária utca

Gazdag horvát családba született Lebstück Mária (1830-1892), aki a jogászcsapatban küzdött a forradalom ideje alatt, majd honvéd főhadnagyi poszton teljesített szolgálatot. Még csak 17 éves volt, amikor férfinek öltözve, Lebstück Károly néven csatlakozott az egyetemi légióhoz. Álcáját egészen 1848-ig megtartotta, ekkor jelent meg először női ruhában, pusztán vőlegénye kérésére. A nevéhez fűződő legszámottevőbb tettek egyike, hogy a verpeléti ütközetben 86 társát mentette meg.