Hétvégi programajánló – Március 14-17.

Legnagyobb örömünkre elérkeztünk 2019 első hosszú hétvégéjéhez, ugyanis március 15-e miatt ezen a héten pénteken sem kell menni dolgozni. Ennek örömére a szokásosnál is izgalmasabb programokat gyűjtöttünk össze, hogy véletlenül se teljen egy percetek se unalmasan!

Csütörtök – március 14.

Bodri, meg a többiek – kiállítás – 65 éves a Diafilmgyártó! – Eötvös 10 – 18:00

A kiállítás betekintést nyújt a diavetítés és a technika történetébe, a nagyipari gyártás kezdeteibe és végigkíséri a mesediafilmek kiadásának múltját és jelenét. A tárlat számos, különböző témában készült, a korra jellemző, sokszor politikával átitatott kiadványt mutat be, melyek sokat elárulnak a kor hangulatáról, a gondolkodásról, életkörülményekről, gazdaságról. A mesefilmkiadás 65 éves történetét több mint 100 grafika illusztrálja.

Molnár Zoltán: Aqua Project Room |megnyitó – P21Gallery – 19:00

Molnár Zoltán fotóesszéjével az egyéni és közösségi vízigény ökológiai összrendszerének szempontján keresztül mutatja be a víz és az ember kapcsolatát. Különösen érzékenyek vagyunk a víz mennyiségére és minőségére is. Gyakran túl kevés pusztító aszálykor, sokszor pedig túl sok van belőle árvíz idején. Hogyan árulkodnak mindezek az átalakuló klímáról, az ember hogyan alkalmazkodik a természethez, a környezet hogyan reagál a globalizáció létformájára? A fotósorozat célja ezeket a kérdéseket körbejárni a Föld legkülönbözőbb területein.

Pure Lust pres. Christian Löffler Live (DE)- Toldi – 22:30

Christian zenéje egyszerre komor és hívogató, de mindig őszinte. Saját bevallása szerint is igyekszik ezt a kettősséget újra és újra megjeleníteni, bátran mozogva akár egymástól távoli stílusokban is. 14 éves kora óta autodidakta módon képezte magát zeneileg, melyre nagy hatással volt a külvilágtól elzárt környezet, amiben felnőtt. A vizuális művészként is számon tartott zenész a szavak nélküli történetmesélés nagy mestere, aki bátran nyúl az akusztikus és elektronikus hangszerek eddig ismeretlen kombinációihoz.

Premier Club presents: Hot Since 82 – Premier Club – 23:00

Március 14-én Hot Since 82 személyében a house színtér talán legemblematikusabb alakját látják vendégül egy maratoni estén! A Knee Deep In Sound kiadó és a Labyrinth sorozat atyja, az ibizai éjszakák megkerülhetetlen alakja hosszú idő után teszi ismét tiszteletét magyarországi klub eseményen.

Péntek – március 15.

Az Inkák Aranya kiállítás – Komplex Event – 9:00

Megnyitotta kapuit Az Inkák Aranya kiállítás, amely egy távoli, letűnt civilizáció több ezer éves történetét mutatja be. A tárlat anyagának jelentős része a világhírű perui Aranymúzeumból érkezett, de megtekinthetőek a hazai gyűjteményekből származó eredeti kerámiák és textilek is.

Nyitó+Záró | zene, tábortűz, tánc – Valyo Kikötő – 14:00

Ez egy búcsú buli és egy örömünnep, amikor “egy ajtó bezárul és egy újabb kinyílik, ha-ha”, ezért nem lesz fullos Kikötő infrastruktúra, arra ne számítsatok. Egy pici adománypult lesz, ahol mindenféle Kikötős és valyós relikviák megszerzésével támogathatjátok a Valyót, a záróbulit és a levonulást a helyszínről. A maga valóságában láthatjátok a helyszínt, amilyen a Kikötő előtt volt és amilyen utána lesz.

Békebeli Társalgó – Édes Múltidézés – Hauer Cukrászda – 16:00

19. századi ruhakavalkád, susogó selymek és legyezők forgataga, remek hangulat és érdekes programok kavalkádja garantált lesz. Sőt, még egy eredeti, a cukrászdával egyidős ruhát is megcsodálhattok majd élőben. A következő előadások várnak rátok: A Hauer Cukrászda története, Édes Múltidézés – Egy kis sütemény történelem, A tearuhákról általában, Viktoriánus divattörténeti ízelítő, élő öltöztető show-val.

Red Bull Pilvaker – Papp László Sportaréna – 20:00

A Pilvaker egy család, amellyel hihetetlen dolgok történtek 2012 óta. Az hagyján, hogy évről évre teltházas rendezvényeket tudott felmutatni, de közben még iskolai tananyaggá is vált, és hatalmas hatással volt a hazai zenei szcéna alakulására is azzal, hogy a színpadon barátságokat és első látásra felfoghatatlan kollaborációkat hozott össze, melyekből később újabb és újabb dalok születtek. Tavaly már háromszor töltötte meg az Erkel Színházat március 15-én úgy, hogy legalább annyian maradtak kint az Erkel falain kívül, mint ahányan befértek. Nem csak látványban és a férőhelyek számában újít idén a rendezvény, 2019-ben behoz néhány új arcot is, köztük Szakács Gergő énekest, és Pálmai Annát, a Katona József Színház színésznőjét.

Szombat – március 16.

Leonardo da Vinci kiállítás Budapestre érkezik – Élményüzem – 9:00

Az 1000 m2-en elterülő élménykiállítás nem csak a Mona Lisa festőjeként mutatja be Leonardot, hanem egy saját idejét több száz évvel megelőző, ezerarcú tudósként. A kiállításon bemutatott reprodukciók eredetijének megtekintéséért keresztül-kasul kellene szelniük Európát a látogatóknak. A Mona Lisa a párizsi Louvre-ban, Az utolsó vacsora Milánóban, az Angyali üdvözlet Firenzében, a Madonna Benois Szentpéterváron, a Hölgy hermelinnel Krakkóban, a Sziklás Madonna Londonban található meg.

Örökbefogadó nap az Anker’t-ben – Anker’t – 16:00

Egy rakás gazdikereső kutya, szuper támogatói ajándékok és jó hangulat – ezeket tudják garantálni. Az Anker’t reménykedik abban, hogy érkeznek majd kutyát örökbefogadni szándékozók, de segítők is. Fuvarosok, kutyafogók, cipekedők. Diákoknak közösségi szolgálatot is tudnak igazolni.

Colette | premier előtti vetítés és közönségtalálkozó – Művész Art Mozi – 18:00

A 20. század hajnalán Colette, a fiatal vidéki lány hozzámegy egy sikeres párizsi íróhoz. Colette megbabonázva tapasztalja meg az eleven párizsi életet, valamint a főváros szellemi és kulturális pezsgését. Férje rövidesen meggyőzi, hogy legyen a szellemírója, azaz a férfi nevében jelentesse meg életrajzi ihletésű történeteit. A vidéki lányról szóló, humoros könyv országos szenzációt arat, bestseller lesz és a kulturális élet egyik legfőbb beszédtémájává válik. A sikerek hamarosan a női egyenjogúsági mozgalom egyik úttörőjévé emelik Colette-et, aki szeretne kilépni férje árnyékából, s nemcsak a társadalmi konvenciókkal száll szembe, de forradalmasítja az irodalmat, a divatot és a nemi szerepeket is.

Harcosok klubja / Fight Club – Bem Mozi – 20:00

A történetet egy jól szituált, de cinikus és kiábrándult fiatalember meséli el. Nevét nem tudjuk, néha Jacknek (Edward Norton) hívja magát. Önismereti terápiás csoportokba jár, mégsem kerül közelebb valódi énjéhez és embertársaihoz. Véletlenül összeismerkedik Tylerrel (Brad Pitt), akiben felfedezi hiányzó tulajdonságait. Tyler egy különös, titkos társaság megalapításával próbál megszállottan úrrá lenni a világ káoszán. A Harcosok Klubjának híre hamar elterjed a túl hamar meggazdagodott menedzser nemzedék tagjai között, akik egyre intenzívebb élményekre várnak. Az egyetlen, aki a két rokonlélek közé ékelődik, egy nő. Marla (Helena Bonham Carter) kétségbe vonja Tyler erőltetetten férfias ideológiáját..

Azahriah akusztik – Filter ArtClub – 20:00

Március 16-án Azahriah (Paul Street) közönségtalálkozó és akusztik ,koncert készül a Filter ArtClub-ban egy emlékezetes, 70 perc körüli előadásban. Akár elkészült, akár még sosem hallott zenék lesznek hallhatóak, és egy kötetlen dumálgatás a YouTube csatorna témáiról, vagy bármi másról. Jöjjetek minél többen a zenék, egy jó beszélgetés, vagy a hangulat miatt. Ott tali!

Vasárnap – március 17.

I. Nemzeti akadályfutás fesztivál / Verseny nap – Angyalföldi Sportközpont – 9:00

Végre elérkezett az idő, hogy az akadályfutás szerelmesei egy saját fesztiválon sportolhassanak.  Gyere el edzőtársaiddal, barátaiddal és családoddal erre a 2 napra és told ki a határaidat! A fesztiválon kiállítók sokasága vár téged termékeivel és szolgáltatásaival. Találkozz a hazai akadályfutás elit versenyzőivel és edzőikkel!

Tagadj, tagadj, tagadj – Hatszín Teátrum – 19:00

2026-ot írunk, vagy mégsem? Eve, az ígéretes ifjú futóbajnok nő megismerkedik a sportág egyik legjobb edzőjével, aki hamarosan új ‘kiegészítő kezelést’ ajánl neki. Ha vállalja, ő lehet a világ leggyorsabb futója – de vajon biztonságos, legális és etikus ez a kezelés? A cím a doppingolók kézikönyvének legfontosabb mondatát idézi: „Tagadj mindent, amíg csak képes vagy.” A Londonban nagy sikert aratott színdarab leleplezően őszinte, hátborzongató képet ad a sportvilág farkastörvényeiről.

St. Patrick-nap – Morrison’s 2 Klub – 19:00

St. Patrick napja évente megtartott ünnep: az írek nemzeti ünnepe. St. Patrick keresztény térítő volt, az ötödik század második felében tevékenykedett misszionáriusként Írországban. A legenda szerint Szent Patrik a Szentháromság tanát egy háromlevelű lóherével magyarázta az íreknek, így illusztrálva a keresztény tanításban a három isteni személy egységét. Mára a lóhere Szent Patrik napjának központi szimbólumává vált. A Morrison’s 2-ben Guinness sörrel és ajándékokkal várnak.  A Guinness üveges sör egész éjjel 800 Ft, ha pedig kettőt iszol, baseball sapkát vagy sörnyitót kaphatsz ajándékba!

Hodworks: Délibáb – MU Színház – 20:00

A Délibáb gondolatébresztő a magunktól megfogalmazott és kívülről ránk szabott kulturális és politikai valóságok küzdőterén. A kortárstánc megsemmisítése és pusztulása, a tehetetlenség és a kiszolgáltatottság állapota, hitvesztés, kudarc, a mozdulat halála. Mindennapi érzéseink és elképzeléseink megkérdőjelezése. Ebben a fiktív(?) térben csikarnak ki végletes helyzeteket magukból és egymásból a nehézkedéssel küzdő előadók. Vagy éppen Bartók Béla Gyermekeknek opusza határozza meg az eseményeket.

Anton Lachky (SK): Special Society // Mészáros Máté: Insoundout – Trafó – 20:00

1 este 2 előadás 2 koreográfus. Mészáros Máténak a Közép-Európa Táncszínházzal ez a második munkája és az előadás a 2018 évi Nemzetközi Monotánc Fesztivál fődíjas előadása. Anton Lachky saját társulatával 2017-ben mutatkozott be nálunk a Mellékhatások (Side Effects) című előadás koreográfusaként, ezúttal először dolgozik együtt egy magyar társulattal, a Közép-Európa Táncszínházzal.